Свят

Урсула фон дер Лайен: ЕС е готов да инвестира 45 млрд. евро в Латинска Америка и Карибите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Лидерите на Европейския съюз и Латинска Америка се събраха на двудневна среща на върха в Брюксел. Това е третата подобна среща и първата от 2015 г. насам. Отношенията с Латинска Америка са сред водещите задачи, определени от испанското председателство на Съвета на ЕС до края на годината. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е готов да направи 45 милиарда евро инвестиции в Латинска Америка и Карибите.

 

Латинска Америка, страните от Карибският басейн и Европа се нуждаят една от друга повече от всякога. Светът, в който живеем, е по-конкурентен от всякога. Той все още не е преодолял тежките последици от пандемията. Световната икономика понесе и тежък удар от войната на Русия в Украйна. Трябва да направим икономиките си по-устойчиви на външни сътресения и трябва да се борим с неравенството и бедността в нашите общества.

Урсула Фон Дер Лайен - председател на ЕК

Последните данни показват, че годишната търговия между двата блока се е увеличила с 39% през последното десетилетие и е достигнала 369 млрд. евро. Инвестициите на ЕС в региона възлизат на 693 млрд. евро, което е с 45% повече през последното десетилетие. ЕС вече е сключил търговски споразумения с 27 от 33-те държави от ОЛКД.

 

Трябва да покажем на света, че регионите с най-голямо стратегическо значение - Европа, Латинска Америка и Карибския басейн - са ангажирани с много обещаваща програма, мирна програма за сътрудничество, засилване на търговията и инвестициите, които ще създадат нови работни места и устойчив растеж.

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия

Първата среща от този тип се състоя в Сантяго през 2013 г., а следващата бе свикана в Брюксел преди осем години. Общността на латиноамериканските и карибските държави бе създадена през 2010 г. и включва 33 страни от региона. Основната и цел е да обединява, да подобрява политическия диалог и да насърчава общественото и културното сближаване. България е представена от министър-председателя академик Николай Денков.