Свят

Тунис и ЕС подписаха "стратегическо партньорство" в областта на икономиката и миграцията

От Euronews България Euronews България
Tunisia EU Presidency AP Президентът на Тунис Каис Саид, в средата, вдясно, се ръкува с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, вляво, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Италия Джорджия Мелони, вдясно, в президентския дворец в Картаген, Тунис. Снимка: Президентство на Тунис чрез АП.

Европейският съюз и Тунис подписаха меморандум за разбирателство за "всеобхватно стратегическо партньорство" в областта на възобновяемите енергийни източници, икономическото развитие и незаконната миграция.

Тунис е отправна точка за хиляди мигранти, които прекосяват Средиземно море и се отправят към Европа. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства споразумението, предназначено да "инвестира в споделения просперитет". Премиерите на Италия и Нидерландия - Джорджа Мелони и Марк Рюте, придружиха Фон дер Лайен в Тунис след първото посещение на триото преди месец, по време на което те предложиха това партньорство.

Това е "важна нова стъпка в интегрираното справяне с миграционната криза", заяви Мелони, която покани тунизийския президент Каис Саид да участва в срещата на високо равнище по въпросите на миграцията в Рим следващата неделя. Според нея партньорството между Тунис и Европейския съюз "може да се разглежда като модел за установяване на нови отношения със Северна Африка".

Рюте, от своя страна, смята, че "споразумението ще бъде от полза както за Европейския съюз, така и за тунизийския народ", тъй като ЕС е водещ търговски партньор и инвеститор на Тунис.

Споразумението включва 105 млн. евро помощ за борба с нелегалната имиграция и 150 млн. евро бюджетна помощ в момент, когато Тунис е задушен от дългове и изпитва недостиг на парични средства.

Други 900 млн. евро могат да бъдат предоставени на Тунис под формата на заеми през следващите години.