Свят

След кратко затишие: Моралната полиция в Иран отново преследва жените без забрадки

От Euronews България Euronews България

Моралната полиция на Иран отново започва да следи дали жените в страната спазват правилото за задължително покриване на косите си със забрадки, съобщиха местните власти. „Полицейските патрули в цялата страна имат за цел да се справят с нарушителите, а проектозакон предвижда и по-строги наказания за нарушаване на правилата за обличане“, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това се случва след известно затишие на държавната репресия срещу жените, което бе предизвикано от продължилите няколко месеца протести срещу политическото и религиозното ръководство на Иран. Те избухнаха заради смъртта на младата Махса Амини, която бе арестувана от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за обличане в страната.

Междувременно властите в страната арестуваха актьора Мохамад Садеги заради отправени от него критики срещу суровите правила за забрадяване на жените. Той ги отправи във видеоклип, публикуван в социалните мрежи. Садеги е бил задържан от органите на реда с намесата на пожарната служба в своето жилище в столицата Техеран, съобщава иранската агенция Тасним.

Според разпространени в Туитър видеозаписи служителите на реда нахлули в дома на Садеги, докато той записвал на живо за социалните мрежи.