Свят

Иран осъди популярен рапър дисидент на шест години затвор

От Euronews България Euronews България
Toomaj Salehi Twitter Снимка: Twitter

Иран осъди популярен рапър на шест години и три месеца затвор заради участието му в протестите, които разтърсиха страната миналата година, предаде AP.

Новината са съобщили поддръжници на Тумадж Салехи в социалните мрежи. Иранските власти не са оповестили официално присъдата. 

Салехи беше сред хилядите предимно млади иранци, които излязоха на улицата миналата есен след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя бе арестувана от иранската нравствена полиция за неподходящо облекло. Амини почина при неизяснени обстоятелства в техеранска болница, което отключи уличното недоволство, продължило няколко месеца и прераснало в призиви за сваляне на иранските духовни управници.

Популярният 33-годишен рапър Тумадж Салехи беше арестуван през октомври миналата година. Той е сред творците дисиденти в Иран и често в своето творчество критикува иранското правителство. 

Престъплението на някого беше, че танцуваше с косата си на вятъра.

Това е куплет от песен на Тумадж Салехи, вдъхновена от смъртта на Махса Амини - обвинена, че твърде фриволно е носила хиджаба си и той не е покривал косата й достатъчно прилежно. 

След ареста му държавните медии публикуваха видеозапис, на който той е със завързани очи и се извинява за думите си - изявление, което правозащитници смятат за направено под натиск. Групи за защита на правата твърдят, че Иран редовно измъчва затворници, за да ги принуди да направят фалшиви признания.

След протестите в Иран властите започнаха тежки репресии, при които бяха убити над 500 души, а близо 20 000 - арестувани, припомня AP статистиката на "Активисти за правата на човека в Иран". Властите заявиха, че много от задържаните са били освободени или са получили намалени присъди.

Протестите до голяма степен затихнаха в началото на тази година, но все още има широко разпространени признаци на недоволство. Иран екзекутира общо седем души във връзка с протестите, обвинявайки ги, че са нападнали силите за сигурност. Те бяха осъдени в тайни съдилища, където според правозащитни групи им е било отказано правото да се защитят.

Първоначалните опасения бяха, че Салехи също може да бъде осъден на смърт.