Свят

Обесиха трима наркотрафиканти в Иран

От Euronews България Euronews България
Protesti Za Iran Освен престъпници в Иран екзекутират и много протестиращи. Кадър: Euronews

Иран екзекутира днес трима мъже, осъдени по обвинения в трафик на наркотици, съобщиха от съдебната система в страната. Това е поредният от стотиците случаи на обесване в страната от началото на годината.

Тримата мъже, описани като членове на "наркокартел", бяха обесени, след като бяха осъдени за производството на близо 40 килограма хероин, съобщи новинарският уебсайт на съдебната власт Mizan Online.

Екзекуциите са извършени един ден след като един мъж беше обесен след присъда за ръководене на мрежа за трафик на хора и проституция.

В петък други трима мъже бяха екзекутирани за убийства на служители на силите за сигурност през ноември по време на протестите, предизвикани от смъртта на задържаната Махса Амини.

Иран преживя вълни от общонационални протести след смъртта на 22-годишната Амини, иранска кюрдка, която беше арестувана за предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените в ислямската република.

По време на протестите, които Техеран определи като "бунтове", предизвикани от чужбина, хиляди иранци бяха арестувани, а стотици - убити, включително десетки служители на силите за сигурност.

Екзекуциите в петък бяха осъдени от западни държави и групи за защита на правата на човека, базирани извън Иран.

Според правозащитни организации, сред които е и "Амнести интернешънъл", годишно в Иран се екзекутират повече хора, отколкото във всяка друга страна с изключение на Китай.

През 2022 г. страната е обесила 75% повече хора в сравнение с предходната година, заявиха базираната в Норвегия група "Ирански права на човека" (IHR) и базираната в Париж "Заедно срещу смъртното наказание" (ECPM) в съвместен доклад през април.

Миналата година в Иран са били екзекутирани най-малко 582 души, което е най-високият брой екзекуции в страната от 2015 г. насам и значително над 333-те, регистрирани през 2021 г., заявиха двете групи.