Свят

Протести и насилие по повод 40 дни от смъртта на Махса Амини в Иран

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Днес се навършват 40 дни от смъртта на иранската млада жена Махса Амини, която почина след ареста ѝ заради неправилно носене на бурка. По този повод отново имаше протести в родния ѝ град Сакез. Стигна се до сблъсъци със силите на реда, които използваха дори оръжие, за да разпръснат демонстрантите.

На 40-ия ден от смъртта на Махса Амини, която почина след като беше арестувана от иранската морална полиция, хиляди протестиращи организираха шествие в родния ѝ град Сакез.

След възпоменанателната церемония за смъртта ѝ, участниците се отправиха към гробището, където е положено тялото на младата иранка, като скандираха лозунги срещу режима, властите и духовния лидер Али Хаменей. Демонстрантите издигнаха лозунги: "Жена, живот, свобода" и "Смърт на диктатора".

Стигна се отново до сблъсъци с полицията. Иранските сили за сигурност са стреляли с оръжие и са пуснали сълзотворен газ срещу протестиращите по време на траурната церемония в кюрдския град Сакез, съобщи правозащитната група.

"Силите за сигурност са изстреляли сълзотворен газ и са открили огън по хората на площад Зиндан, град Сакез", заяви в Twitter Hengaw, базирана в Норвегия група, която следи за нарушения на правата в Кюрдистан.

Още предишния ден иранската полиция блокира входа на Секез и засили присъствието си по улиците на града.

Представители на активистки организации твърдят, че разполагат с информация за оказван натиск върху семейството на Амини да отмени всичко, свързано с почитане на паметта ѝ. По данни на базираната в Норвегия организация "Права на човека в Иран" през шестте седмици на протестите са били убити 234 души, включително 30 непълнолетни.

22-годишната Махса Амини почина на 16 септември, след като беше задържана от моралната полиция, обвинена, че е носила неправилно хиджаб. Смъртта на момичето предизвика масова вълна от протести в ислямската република.