Euronews Primetime

„Жени, живот, свобода“: За иранската култура, религия и политика отблизо

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Поглед към процесите в Иран. Вече пета седмица страната е разтресена от многобройни протести след смъртта на младата Махса Амини. Докато властите в Техеран се опитват да потушат протестите, гласът на иранците се чува в целия свят. Следва разговор с антрополога Тициана Чавардини - за човешките права, въстанията, културата и религията отблизо. Вижте в репортажа на Юлиян Стоянов.

“Жени, живот, свобода” - това стана мотото на хиляди хора, които вече повече от месец протестират по улиците в Иран. Гневът им е толкова силен след смъртта на 22-годишната Махса Амини - строгите мерки, които полицията предприе за да ограничи протестите, не спря вълната от съпротива. Съпротива, която има вероятност завинаги да промени режима в Иран.

Тициана Чавардини е италиански антрополог. В продължение на десетилетия изучава Иран. Поставя си за цел да изследва младото поколение и религиозната общност отблизо.

 

Бях в Иран почти 10 години… Както знаете, там няма свобода. Всеки се опитва да участва в тази революция в Иран, защото иска свобода. Не само заради хиджаба. Това е само едно от нещата, които те споменават. Дискриминацията срещу жените е толкова силна. Не само за жените, но и за всички млади хора и за цялото население. Хората, които не са съгласни с режима, както можете да видите са бити, арестувани и не знаем колко хора убити по време на тези протести.

Тициана Чавардини, антрополог

Висшият съвет за национална сигурност в Техеран има правото да спре достъпа до интернет в страната. Към този момент над 90% от иранците нямат връзка с останалия свят. Спирането на тази услуга се прави с цел иранското правителство да потуши гражданското недоволство и да попречи на организирането на следващи протести.

 

Повечето от жени в Иран искат не само от мен, но и от всички медии да бъдат техен глас, защото искат целият свят да знае какво се случва в Иран. Както знаете, властите са блокирали социалните медии, така че е много трудно да се изпращат видеоклипове. Затова ни молят да разпространяваме колкото се може повече всички новини, които идват от Иран. Това е така, защото на хората наистина им е писнало.

Тициана Чавардини, антрополог

Редица мобилни доставчици губят връзка за около 12 часа на ден. Това е честа практика на ислямската страна от години, за да попречи на протестите. Практика, станала известна като „дигитален полицейски час“.

 

Хората ми казват, че сме в затвор, дори и да сме си у дома, чувстваме, че страната ни е затвор. Така че каква е разликата да се борим за страната си или да сме в затвора? Правим това за синовете си, за дъщерите си, за сестрите си - това е причината, поради която повечето мъже се присъединяват към протестите.

Тициана Чавардини, антрополог

По време на следването си в Иран, Чавардини решава, че за да стигне до сърцето на пропагандата, трябва да изучи елита на държавата отблизо.

 

Срещнах се с много важни хора. Някои президенти и сегашният вицепрезидент Шахиндокхт Молаверди. Тя е жена и е служила в сектора "Жени и семейни въпроси". Опитах се да разбера защо този режим е толкова силен сред хората и те все още вярват в идеологията на ислямската революция. Тази идеология днес е толкова остаряла, толкова неприложима в днешни дни. Затова е време за промяна в Иран. Не само млади хора, но и възрастни хора се присъединяват към протестите. Всъщност аз вече не го наричам протест - това е въстание, начало на нова революция!

Тициана Чавардини, антрополог

- Мислите ли, че строгите религиозни правила и правата на жените просто не са съвместими?

- Смятам, че Ислямска република Иран използва религията, за да накара хората да вярват в неща, които не са истински. И съм сигурна, че останалите мюсюлмани се дистанцират, особено в този период, когато виждаме как религията може да се използва само за убиване на хора.

 

Като европеец ме смятаха за шпионка. В Иран, когато си чужденец, в повечето случаи хората те съдят и мислят, че си шпионин. Исках да разследвам, но разследването ми беше само за моя професионален опит. Отидох и в Кум, който е един от най-религиозните градове в Иран. Просто за да разбера гледната точка на едно момиче, което е в един от най-големите университети за ислямски науки. Те искаха да ми обяснят какъв е правилният начин на обличане и да ми разяснят разбиранията си за религията като цяло. Но в този момент разбрах, че тези хора са просто с промити мозъци. Не мисля, че повечето от хората, които следват режима, вярват в това, което се говори. Мисля, че по някакъв начин те са били задължени да вярват в това.

Тициана Чавардини, антрополог

- Смятате ли, че скоро ще можете да се върнете в Иран, защото в момента със сигурност не е безопасно. Смятате ли, че в бъдеще ще бъде?

- Вижте, този въпрос не че е странен, но много хора ме питат - смяташ ли, че след това, което казвате сега за Иран, ще можете да се върнете там? Аз изучавах Иран в продължение на много години и прекарах 20 години от живота си, говорейки за човешките права в страната. И отидох, а след това се върнах у дома в Италия без никакви проблеми. Сега ситуацията е много сложна. Има едно италианско момиче, което беше арестувано, само защото публикува пост в Instagram, в който казва, че няма да се присъедини към протестите физически, но ще го направи морално. Сега тя е арестувана в Иран. Вероятно няма да отида в Иран скоро, ще си върша работата оттук, но наистина се надявам в бъдеще да се върна, когато този режим свърши. Когато има свобода за иранците. Надявам се, че това няма да е само мечта, а реалност, която ще се сбъдне много скоро.