Общество

Достъпът до образование и работа ще са сред приоритетите на новите ни младежки делегати в ООН

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

България има двама нови младежки делегати в ООН. Това са Александър Янев и Коста Каракашян. Те са спечелили конкурса, организиран от Министерството на външните работи и Дружеството на ООН в България. Това е огромна отговорност, категорични бяха те.

Коста Каракашян разказа, че конкурсът е протекъл в четири етапа. Той е бил доволен от своето представяне, но когато е чул, че обявяват името му се е почувствал изключително горд. Конкуренцията е била сериозна – над 100 са били кандидатите за нови младежки делегати. Последният кръг включва интервюта пред представители на министерства, неправителствени организации, както и подготовка на официална реч.

Александър Янев обясни, че профилите на новите ни млади делегати е много различен един от друг- докато Янев е по-бизнес ориентиран, Коста Каракашян е с по-артистична насоченост. Това ще им бъде от помощ, защото ще имат по-широк поглед върху предизвикателствата пред младите хора в България, както и да достигнат до максимален брой от различен профил младежи.

Образованието и младежката заетост са темите, върху които Александър Янев ще наблегне най-силно в работата си в ООН. Достъпът до образование и възможностите за развитие за младите хора ще бъдат сред приоритетите в работата и на Коста Каракашян.

 

Цялото интервю вижте във видеото.