Политика

Ресорната комисия прие бюджета, но Асен Василев обяви, че не го подкрепя в този му вид

От Euronews България Euronews България

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание прие Законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. на второ четене. Финансовият министър Асен Василев заяви обаче, че не подкрепя проектозакона в този му вид.

Обсъжданията по време на заседанието продължиха над 10 часа. Окончателното гласуване на текстовете в пленарна зала предстои, предаде БГНЕС.

Новият държавен бюджет трябва да бъде приет до края на месеца, когато изтича поредният удължителен закон и държавата може да се окаже без правото да харчи и разпределя средства.

"След като не бяха приети мерките за данъчна събираемост, Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид", заяви финансовият министър Асен Василев.

Част от предложенията, постъпили между двете четения на проектозакона, предвиждат увеличение с до десет на сто на възнагражденията на работещите в някои сфери. Комисията реше законът да влезе в сила от 1 януари 2023 г., с изключение на някои параграфи.

Василев предупреди, че има съмнения дали новият бюджет ще бъде изпълнен. Причината е, че депутатите отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи и така, според него, се поставя под съмнение идеята, че ще може да бъде достигнат дефицитът от 3%.

Държавният бюджет е написан при дефицит от 3%, растеж на БВП от 1.8 % и средно годишна инфлация от 8.7.

Депутатите успяха да приемат бюджетната рамка, в която се залага увеличение на заплатите в бюджетния сектор, за което са отделени между 250 и 300 млн. лв, които ще бъдат спестени от разходи за инвестиции, т.нар. капиталови разходи. Това няма да промени бюджетната рамка, но събирането на приходи може да окаже значение и те да се окажат по-малко от заложените.

"С това ваше гласуване вие току що отнехте един инструмент за контрол и събираемост на данъците. Като не се плащат заплати по банков път, един път страда фискът, че не се събират данъците, втори път хората, които не си получават нито здравните осигуровки в пълен размер, след това не си получават и пенсиите в пълен размер. И това, което вие давате сега като сигнал към държавата, е че вместо всеки да започне да спазва правилата, всеки може да го кара през просото. Стига да се обади на някоя и друга парламентарна група", каза Василев.

Ресорната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ - СДС за отмяна на дерогацията за покупка на руски петрол от Лукойл след разгорещени дебати.

Остри изказвания направиха очаквано от БСП - Румен Гечев и от Възраждане - Цончо Ганев. Изненадата дойде от коалицията на ППДБ, които се включиха в общия хор на русофилските партии. Дори ястреби срещу Лукойл като Мартин Димитров и Георги Ганев не можаха да нарушат партийната дисциплина и също гласуваха против.