Политика

Радев: Украйна настоява да води войната. Денков в отговор - президентът повтаря руски опорки (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

„Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа. Тази война има много измерения“. Това заяви президентът Румен Радев на събора на Рожен, предаде БГНЕС. Всъщност на 24 февруари м. г. Русия предприе т. нар. "специална военна операция" срещу Украйна.  

„Пак казвам то не е само чисто военно, то, има икономическо, има социално, има политическо измерение, тя е заплаха и риск за цяла Европа. Няма МВР, няма българска армия, знаете, че във военно положение всичко е едно и това е националната сигурност на България“, допълни Радев.

Според него „е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и за нашето отношение към нея“.

„За съжаление точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, нямат собствено мнение и позиции, трябваше ли големите държави-членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО в момента е абсолютно неприемливо, за да започнат и нашите управляващи най-сетне да сменят позицията си“, смята държавният глава.

После попита риторично: „Трябва ли да чакаме освен министъра на отбраната на Великобритания, който само преди дни заяви, че не може Великобритания да бъде склад за въоръжените сили на Украйна да чакаме и други министри на отбраната да го кажат, за да спрат нашите управляващи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на чужди армии. Изобщо виждате, че нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този конфликт се задълбочава, категорично, жертвите стават все повече. Той колкото повече оръжие поглъща, толкова повече загинали хора, толкова повече разрушения, толкова по-голям риск, толкова по-дълго ще се точи тази война“.

"Кръгът около Путин настоява за войната"

Моят въпрос е кога президентът Румен Радев е имал свое мнение? Днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на ЕС и на НАТО като позиция. Радев непрекъснато провокира конфликти с правителството. Така министър-председателят Николай Денков отговори на казаното по-рано от Радев в Рожен.

На въпрос дали се гледа на България като склад на "чужди въоръжени сили", Денков посочи, че се гледа националният интерес и какво иска България да осигури като защита - войната да свърши възможно най-бързо.

Той оспори тезата на държавния глава, че "Украйна настоява да води тази война" и заяви, „че този, който настоява да води тази война, е кръгът около Путин“.

Но това няма да стане с призиви към Украйна. Войната е започната от Русия и най-лесният и бърз начин е Русия да си изтегли войски и войната да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин. По никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на БТР-и, които никога не са използвани, като заплаха за нашата национална сигурност", допълни Денков.

Той заяви, че Украйна трябва да е член на НАТО, за да защити и себе си, както и да държавите след нея в Източна Европа. "Друг въпрос е, че нейното приемане може да стане само като спрат бойните действия", каза той.

 

Още от Рожен вижте във видеото: