Общество

Заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг, каза президентът Радев на Рожен

От Euronews България Euronews България
Rojen Pilon Снимка: Президентство на Р. България

Водени от завета на нашите деди и дълга ни пред идните поколения, заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали да го видим дори в мечтите си, заяви президентът Румен Радев при издигането на националния флаг на пилона в Рожен.

Днес ние казваме „не“ на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето  безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива. Днес ние показваме, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество, каза Радев. 

Българският флаг на Рожен ще ни напомня, че ако слеем пътеките на нашите лични съдби, ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех. И няма значение какви са нашите каузи – те ще бъдат силни, ако ни водят към обединение пред Отечеството, пред нашата вяра, пред нашата родова памет и национални символи, изтъкна държавният глава. 

Нека българското знаме да продължи да ни обединява и да ни води по пътя на благоденствието на нашия народ, каза Радев. Любовта към България е непреходна, допълни той.

Тази година ще отбележим 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се преклоним пред предците ни, които ни дадоха вяра и сили и в почит и на които се издига пилонът с българския флаг на Рожен. Защото трябва да помним, че любовта към България е непреходна, а нейната градивна сила е несломима. Затова искам да изкажа своята дълбока благодарност към всички вас – инициатори, организатори, дарители, строители и всички, дошли на Роженските поляни тази вечер, отбеляза Румен Радев. 

Организатори на събитието са сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, фондация „Наследство в бъдещето“ и община Смолян.