Политика

Зеленски към Радев: Каква дипломация? Путин иска да ни избие!

От Euronews България Euronews България
Zelenski Radev От пресцентъра на президентството разпространиха две снимки от разговора с Володимир Зеленски, но случайно или нарочно липсваха обичайните протоколни кадри с посрещане и ръкуване, които традиционно се правят при срещи от такъв ранг.

"Въпросът не е, че Путин води война срещу нас. Той няма да се успокои, докато не ни избие. Не можете да преговаряте с него".

Това каза украинският президент Володимир Зеленски на българския си колега Румен Радев. Двамата държавни глави се срещнаха на "Дондуков"2, а домакинът реши да остави голяма част от началото на срещата публична. 

"В момента чуваме думата „Победа, победа, победа“. Да, разбира се, всяка държава, която води война, иска да победи. Но ние бихме искали да чуваме по-често думата "Мир", обясни позицията си Румен Радев и настоя да се търсят повече усилия за дипломатическо решение на конфликта. 

"Да, войната се води на територията на Украйна, но тя има и други измерения в цяла Европа. Само да спомена за рисковете от радиоактивно замърсяване. Ние още помним "Чернобил" и това притеснява хората", препрати Радев към тревогите около АЕЦ "Запорожие" от последните дни. 

"Те могат да взривят станцията по всяко време. С тях не може да се разговаря, дори ООН не може да се разбере с Русия. Какви дипломатични усилия да положим? Това е Украйна, нашата страна, тя не може да бъде минирана от руснаци", отговори му Зеленски.

Тонът на разговора бе учтив, но категоричен и от двете страни.

"Кой говори с Русия? Ние не можем да говорим с тях, с тях говорят Турция, говорят конкретни други хора", обясни украинският президент. И разказа как Русия е сложила десетки военни кораби и зърното не може да минава през Черно море.

"Това са нашите териториални води. Ескалацията я има, а за дипломация трябва да се правят опити да се случи", описа ситуацията Володимир Зеленски.

"Господин президентът каза, че не ни подкрепя с амуниции, за да не отслабне вашата армия или пък не подкрепяте усилването на Украйна. Вашата армия, всичко каквото имате, ще бъде недостатъчно да воювате, ако дойде Русия тук. Имате мощна армия, това значи преди всичко хора, те са добри, но това няма да е достатъчно да воювате срещу 160 милионна държава, за това е хубаво да се защитавате, за да не дойде войната при вас. Затова недай боже някоя трагедия да стане и вие да сте на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, с които имате общи ценности, какво ще правите тогава? "Путин вземайте български територии?" Не, вие като президент няма да допуснете компромис със суверенитета си", каза още Зеленски на президента и настоя войната да не бъде наричана "конфликт".

След тази първоначална размяна на думи срещата бе закрита, за да обсъдят двете страни "едно предложение" - по думите на Румен Радев.