Политика

Зеленски: Искам да благодаря на България за подкрепата и защитата на живота на нашите хора

От Euronews България Euronews България

"Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитник и противник на геноцида, който се води против нашата свобода, независимост и нашите хора. Отношението за съжаление към Русия не е еднозначно, това е нормално, за хората е трудно да признаят злото, когато не са се срещали с него."

Така започна речта си президентът на Украйна Володимир Зеленски след срещата в Министерски съвет. Зеленски говори на съвместна пресконференция с премиера на България акад. Николай Денков.

"Когато руската артилерия безжалостно изпепелява градове и села, хората не могат да усетят какво означава безсънни нощи и непрестанни сирени заради руския терор с ракети и дронове, тогава е по-лесно да отхвърлиш мисълта за извършеното зло от Русия.

Искам да ти благодаря, България за подкрепата и защитата на нашите хора, на премиер министъра, на парламента, за това, че честно признавате действителността и съществуващите заплахи", посочи още Зеленски.

На нашите земи дойдоха руски окупатори, те убиват и измъчват украински деца, отвличат ги, разселят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист, заяви той.

Скорошният терористичен акт на Каховската ВЕЦ замърси нашето общо Черно море, показа колко е крехка ситуацията в нашия регион. Днес се договорихме да задълбочим сътрудничеството в отбранителния сектор, нашата обща сигурност стана по-добра.

Разчитаме на това сътрудничество, което вече ни помогна да защитим много хора. Благодарим за това.

България е готова да се присъедини към възстановяването в екологичната сфера, енергетиката, стабилността на пазарите. Ще правим повече за стабилността в енергетиката и ще търсим ценова привлекателност за обикновените хора.

Парламентът одобри току-що, министрите подписаха меморандуми за сътрудничество, обсъдихме и европейската интеграция, разчитаме на подкрепа за членство на Украйна в ЕС.

За още нещо съм лично благодарен – формулата на мира. Искам да отбележа готовността на България да вземе участие в тези усилия, вече започнахме консултации на ниво съветници и посланици. Още обаче не е определен посланик на България в Украйна, сега ще говоря с президента, надявам се скоро да можем да говорим на глобалната среща на върха, категоричен бе Зеленски.

Благодаря още веднъж за приемането на наши хора, принудително преместени. Това беше сложен момент за нас, благодаря ви. На всеки и всяка от вас – за убежището, за подкрепата. Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент на загуба на животи, сте били с нас. Високо оценявам това, много ви благодаря, Слава на Украйна.

Ние благодарим за подкрепата, която ни предоставя България в отбраната, тя е абсолютно публична, правителството го решава, а парламентът го гласува. Това е един пакет за защита, то не е за настъпление. Това е пакет родителите да могат да защитят децата си, а не както в началото на войната хора в руски униформи изнасилваха украински деца пред очите на родителите им.

Ако говорим за артилерия, то е за да не дойдат пак при нас (Русия, бел. ред.). Тази артилерия стреля на определено разстояние, тя не бие по тях, а работи да не дойдат те отново в Украйна.

Така президентът на Украйна Володимир Зеленски отговори на въпрос относно допълнителната военно техническа помощ с тежко въоръжение, която страната ни да предостави на Украйна и мненията, че това приближава България съм конфликта.

Днес бяха убити хора във Лвов, това е на границата с Полша. Суверенно решение е дали помагате на Украйна или не, и всяка страна има суверенно право да се защитава. Ако при вас нахлуе човек, дори да не очаквате, вие ще защитавате децата си, защото иначе ще останете без тях, коментира още Зеленски.

Не знаем къде са 200 000 деца, част от тях са депортирани, част са в окупираните територии. Може да не са живи. Малко ли е това, за да не ни помогнете? Но това е право на всяка държава, каза държавният глава на Украйна.

Денков: Страната ни не може да гледа безучастно страданието на милиони хора

 

Добре сте дошъл в България. За мен е удоволствие да ви посрещна и да изразя своята и на правителството подкрепа в борбата на Украйна срещу Русия. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и целостта на Украйна. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа. Това каза в изявлението си премиерът Николай Денков. 

Русия трябва да понесе своята отговорност и за военни престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България. В Украйна се намира най-голямата българска общност. Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Кирил Петков и министър Асен Василев се ангажираха на европейско ниво. Кабинетът Петков включи нашата страна в усилията на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа, България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната, каза още Денков.

Страната ни подкрепи всички санкционни пакети на Русия, България ще продължава да помага и за подготовката на Украйна за включването й в НАТО и ЕС.

Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна - за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на паметници на културата в Украйна, а от разговорите днес разбрахме, че Украйна има интерес и да работим заедно в областта на образованието и развитието на новите образователни технологии. България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него, каза още премиерът.

Очаквам с президента Зеленски да се видим отново само след няколко дни на срещата на върха във Вилнюс на НАТО, когато ще бъде първото заседание на новосформираният съвет НАТО-Украйна, на който ще бъдат взети важни решения, заяви Денков.