Европа

„Тефлоновият“ премиер на Нидерландия, който винаги оцеляваше, се отказа от политиката

От Euronews България Euronews България
Netherlands Politics 23188398730085 Снимка: AP архив

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте обяви, че напуска политиката. Той направи анонса в парламента на страната.

56-годишният Марк Рюте е начело на Нидерландия от 2010 г. и е  най-дългогодишният министър-председател на страната. Сегашното правителство, което встъпи в длъжност през 2022 г., е четвъртата коалиция, която той ръководи.

Тринадесет години начело на Нидерландия спечелиха на Рюте нестандартен прякор - "Тефлоновият Марк", основно заради силата му да не „прегаря“ в различни скандали и политически разпри.

Точно това е и един от примерите за „тефлоновото покритие“ на холандския премиер в оставка – изглеждаше, че нищо не се „залепва“ за него. Един от най-емблематичните случаи е от 2021 г., когато се стига и до оставка на неговата коалиция. Тогава избухва скандал, при който над 20 000 семейства от малцинствен произход бяха неправомерно обвинени в измами със субсидии за отглеждане на деца. Под управлението на Рюте данъчните власти в страната неправилно сметнали родителите за измамници, принуждавайки ги да върнат изплатените им детски надбавки в размер на десетки хиляди евро. Тази мярка създаде сериозни финансови затруднения на хилядите семейства.

Това обаче не срина Марк Рюте и неговата популярност, напротив, той увеличи броя на местата си в камарата на парламента.

Анализатори отдавна изтъкват, че Рюте има три ключови предимства като политик: първо, той е умел, разбиращ оратор с талант за изграждане и поддържане на невероятни съюзи – дотолкова, че критиците му смятаха, че винаги се е интересувал повече от властта, отколкото от принципите.

Netherlands Politics Mark Rutte Ruite AP Снимка: AP

Като друго негово предимство някои очертават неговата близост до хората: Рюте все още живее в същата част на Хага, където е израснал, в къща, която е купил с приятели като студент, ходи с велосипед до работа – освен ако не бърза, когато кара очукан Saab – и отива на почивка със същите хора.

На Марк Рюте обаче в България и Румъния не се гледа с такова обожание, а причината за това е твърдата позиция на Нидерландия (и Австрия) срещу разширяване на Шенгенското пространство. Една от емблематичните фрази по този повод Рюте изрече през декември 2022 г., по време на заседание на Европейския съвет в Брюксел.

"Както казах преди, не казваме "не", а "не сега".

Тогава той обоснова отказа си от подкрепа към страната ни с това, че очаква да приключи механизмът за мониторинг на Шенгенската информационна система. Искаше и нова оценка по механизма за сътрудничество и проверка от Европейската комисия.

Страната ни така и не успя да спечели доверието на Марк Рюте, за да получим зелена светлина за присъединяването към Шенген.  

Не е ясно и кой ще смени на поста му „Тефлоновия Марк“, тъй като все още не е определена дата за провеждане на изборите, но се очаква те да бъдат не по-рано от октомври или ноември. До сформирането на ново правителство, неговото би трябвало да остане на власт като временно, а този процес може да отнеме и месеци. Опозиционните партии обаче искат да отстранят Рюте незабавно, като казват, че вече не може да му се вярва, тъй като е причинил правителствена криза във връзка с обсъжданията на миграционните политики.