Европа

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте напуска политиката (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Netherlands Politics Mark Rutte AP Снимка: AP

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте обяви, че напуска политиката, предаде AP.

Той направи анонса в парламента, където днес депутатите трябва да гласуват вот на недоверие срещу правителството му. 

Рюте е най-дълго управлявалият министър председател на страната.

"Вчера сутринта взех решение, че повече няма да бъда на разположение като лидер на Народната партия за свобода и демокрация. Когато новият кабинет встъпи в длъжност след изборите, аз ще напусна политиката", обяви той. Рюте ще се оттегли след общите избори, предизвикани от оставката на правителството му.

Тя дойде, след като премиерът не успя да постигне съгласие за политиката спрямо мигрантите със своите партньори в управлението. Премиерът предложи по-решителни мерки за ограничаване на мигрантските потоци, но останалите политически сили се възпротивиха. 

До сформирането на ново правителство, неговото би трябвало да остане на власт като временно. Този процес може да отнеме и месеци. Опозиционните партии обаче искат да отстранят Рюте незабавно, като казват, че вече не може да му се вярва, тъй като е причинил правителствена криза във връзка с обсъжданията на миграционните политики. 

"Рюте причини тази правителствена криза, нуждаем се от друг човек", заяви снощи в телевизионно предаване лидерката на опозиционната Партия на труда Аче Къйкен.

Ройтерс отбелязва, че не е ясно дали при вота на недоверие Марк Рюте ще бъде подкрепен от коалиционните си партньори, тъй като през уикенда техни представители казаха, че го винят за създалата се ситуация.

Решението му означава край на повече от 13 години на власт за консервативния лидер, наричан понякога Тефлоновия Марк, тъй като скандалите, които сполетяха четирите му различни администрации, не го застигнаха.

Рюте е на 56 години. Той определи решението да напусне политиката като лично и необвързано със събитията от последните седмици.

В момента няма яснота кой може да го замени начело на VVD. Парламентарната фракция на партията се оглавява от Софи Херманс – бивш политически асистент на Рюте.

Все още не е определена дата за провеждане на изборите, но се очаква те да бъдат не по-рано от октомври или ноември.