Европа

Денков: Рюте готов да ни пусне в Шенген, с Нехамер имаме още работа

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Нидерландия чака доклада за България за върховенството на закона, който ЕК ще представи в първата седмица на юли и въз основа на заключенията в него, ще реши дали ще ни пусне в Шенген.

Това заяви в Брюксел министър-председателят Николай Денков. За първи път той присъства като премиер на срещата на върха на европейските лидери. 

Нидерландският премиер Марк Рюте е готов да даде зелена светлина за България, обяви премиерът Николай Денков във втория ден на срещата на европейските лидер. Но по думите му българските институции имат още работа да променим мнението на австрийския канцлер Карл Нихамер.

 

Това, което с Марк Рюте стана дума, той каза, че е по-отворен в посока на приемане Шенген, но казва, че ясно трябва да преодолеем различията си с Австрия.

Николай Денков, министър-председател

Денков коментира новия подход за справянето с мигрантската криза предлагат европейски -  мигрантите да бъдат задържани в страни извън стария континент. За целта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен води преговори с Тунис.

 

Споразумението с Турция, колкото и трудности да имаше с него, в крайна сметка свърши работа и върши работа. Така че идеята е ЕС да сключи такива споразумения и с други държави. 

Николай Денков, министър-председател

По отношение на войната в Украйна - трябва да се мисли за дългосрочни фондове както за възстановяване, така и за използване на замразени руски активи, заяви Денков. 

“Европа отново трябва да помисли много сериозно за събиране на достатъчно амуниции, вдигане на капацитета, който засяга  и българската армия.  Това, което е важно за нас е, че това засяга българската военна промишленост”, каза още Денков.

На срещата си в Брюксел европейските лидер още веднуж потвърдиха готовността си за подкрепа на Украйна в името на сигурността на страната.