Европа

Денков кани холандски и австрийски митничари да проверят готови ли сме за Шенген

От Euronews България Euronews България

България ще покани холандски и австрийски митнически експерти да наблюдават контрола на турската граница в опит да ускорим присъединяването си към Шенген. 

Това обяви премиерът Николай Денков от Брюксел. Tази сутрин той е провел разговори с колегата си от Нидерландия Марк Рюте, както и с президента на Франция Еманюел Макрон на срещата на европейските либерали сутринта.

Николай Денков поканил партньорите от скептичните спрямо присъединяването на България към Шенген Нидерландия и Австрия да посетят страната ни. Така те ще могат да добият преки впечатления от работата по границата. 

 

Тези решения се вземат на база доверие - има ли доверие. И това доверие има законодателна част, това което става в НС. Също така има елементът дали другата страна е видяла всичко и вярва на това, което ѝ се казва. Мога да кажа, че се прокрадват елементи, че това доверие да се види, да се разбере какво се случва - трябва все още да се работи по него.

Николай Денков, министър-председател

Премиерът Денков коментира за първи път и избора на нов български еврокомисар и призна, че научил за решението на Европейската комисия да предложи Илиана Иванова малко преди то да бъде официално съобщено.

 

Малко бяха изненадан, че толкова бързо се развиха събитията, но явно това е процедурата, която е приета и решението от тук нататък трябва да се движи по процеса - знаете, че има и други етапи.

Николай Денков, министър-председател

В дневния ред на срещата на Европейските лидери в Брюксел основна тема е покдпрепата за Украйна. Николай Денков коментира, че опитът на частната военна компания "Вагнер" да влезе в Москва е доказателство, че външният натиск, който оказва Русия, е отслабил федерацията отвътре.

Според Денков най-добре би било Русия да се стабилизира, да изтегли войските си от Украйна и светът да заживее така, както преди началото на войната в Украйна.