Европа

Ивайло Калфин: Отдавна трябваше да сме в Шенген, но доколко правителството ще убеди Австрия и Нидерландия?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Проблемът никога не е бил нито в Европейския парламент, нито в Комисията. Членството ни в Шенген трябва да стане с единодушие от страните членки. Последният път имаше две страни членки – Нидерландия и Австрия, които не бяха съгласни.“

Това каза за Euronews Bulgaria бившият външен министър и настоящ изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин.

„Абсолютно незаслужено, бих казал. България много отдавна трябваше да бъде член на Шенген. Хубаво е, че Европейският парламент за пореден път изразява тази позиция, същото го прави и Европейската комисия. Не знам доколко правителството ще успее да убеди партньорите ни в Австрия и Нидерландия“, добави той.

 

Ето какво още сподели бившият външен министър:

Аз не съм убеден, че това показва някаква коренна промяна в съдебната система. Смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов начело на прокуратурата със сигурност е някакъв сигнал, но не означава промяна във върховенството на закона.

От години правим планове (за приемането в Шенген – бел. ред.). Те ни правят забележки, ние пишем планове.

Целият свят седеше и наблюдаваше, за да види докъде ще стигнат тези събития. Бунтът на Пригожин приключи много бързо. Той показа, че в Русия има много различни центрове на власт и не всичките са в кабинета на Путин.

Няма много безвъзмездна военна помощ за Украйна. Тези доставки се компенсират, те се плащат по различни пътища – и от европейския бюджет, и от бюджета на САЩ. Това не са подаръци.

 

Цялото интервю вижте във видеото.