Европа

Защо падна нидерландското правителство?

От Euronews България Euronews България
Netherlands Politics Mark Rutte AP Марк Рюте, премиер в оставка на Нидерландия. Снимка: АП, архив.

След 18 месеца на власт четирипартийното коалиционно правителство на Нидерландия се разпадна заради ожесточени спорове относно миграционната политика. Народната партия за свобода и демокрация (VVD) на министър-председателя Марк Рюте и Християндемократическият призив (CDA) искаха по-строги мерки, на които се противопоставиха лявоцентристката партия D66 и Християнският съюз.

В продължение на месеци Рюте преговаряше за пакет от мерки за намаляване на потока от нови мигранти, пристигащи в страната с население от близо 18 млн. души.


Двустепенна класификация на кандидатите за убежище и ограничения за събиране на семейства

Предложенията включваха създаването на два класа убежище - временен за хора, бягащи от конфликти, и постоянен за хора, бягащи от преследване. Освен това той планира да намали броя на членовете на семействата, на които е разрешено да се присъединят към търсещите убежище в Нидерландия. Малцинствената партия Християнски съюз категорично се противопостави на идеята за блокиране на членовете на семействата.

Партията на Рюте, подкрепена от Християндемократическия призив, поиска също така да се ограничи достъпът на деца на военни бежанци, които вече се намират в страната, и семействата да чакат две години, преди да могат да се съберат.

 

Migration Netherlands Family Reunions AP Стотици мигранти, които търсят подслон, се подготвят да прекарат нощта пред препълнен център за търсещи убежище в Тер Апел, Северна Нидерландия, 25 август 202 г. Снимка: АП, архив.

Питер Хеерма, лидер на християндемократите, коалиционен партньор, нарече подхода на Рюте в преговорите "почти безразсъден".

Според правителствената статистика молбите за убежище в Нидерландия са скочили с една трета през миналата година до над 46 000 и се очаква да нараснат до над 70 000 през тази година - надминавайки предишния максимум от 2015 г.

Имиграцията от години е актуален въпрос в целия Европейски съюз и беше последният препъникамък, който свали правителството на Рюте в петък вечерта, разкривайки дълбоките идеологически различия между четирите партии, които съставляваха нелеката коалиция.

Сега тя вероятно ще доминира в предизборната кампания, до която остават месеци.

Опозиционните партии вече са в кампания

Опозиционните партии не губят време, за да призоват за общи избори.

"Ние сме партията, която може да осигури мнозинство за значително ограничаване на потока от кандидати за убежище", заяви Хеерт Вилдерс, лидер на антиимиграционната Партия на свободата. Той подкрепи първата коалиция на малцинството на Рюте преди 13 години, но в крайна сметка също я свали.

Virus Outbreak Netherlands Italy AP Хеерт Вилдерс държи плакат с надпис на нидерландски език "Нито цент за Италия!" по време на срещата на премиера Марк Рюте с италианския му колега Джузепе Конте в парламентарния комплекс в Хага, Нидерландия, 10 юли 2020 г. Снимка: АП, архив.

Опозиционните партии от левицата също искат изборите да бъдат посветени на решаването на проблеми, за които обвиняват Рюте, че не успява да се справи адекватно - от изменението на климата до хроничния недостиг на жилища и бъдещето на многомилиардния селскостопански сектор в страната.

Лидерът на Социалистическата партия Лилиан Маринисен заяви пред нидерландската телевизия NOS, че падането на правителството на Рюте е "добра новина за Нидерландия. Мисля, че всички чувстваха, че този кабинет е приключил. Те създадоха повече проблеми, отколкото решиха".

Въпреки разногласията между четирите партии в правителството на Рюте, то ще остане на власт като служебна администрация до сформирането на нова коалиция, но няма да приема важни нови закони.

Рюте, най-дългогодишният премиер на Нидерландия и ветеран в изграждането на консенсус, изглежда беше този, който беше готов да торпилира четвъртото си коалиционно правителство с тежки изисквания в преговорите за това как да се намали броят на мигрантите, търсещи убежище в страната му.

Падането на правителството идва само няколко месеца след като нова, популистка профермерска партия - Гражданско движение на фермерите, известна с холандската си абревиатура BBB, шокира политическата върхушка, като спечели провинциалните избори. Партията вече е най-големият блок в нидерландския Сенат и ще бъде сериозна заплаха за VVD на Рюте.

 

Лидерът на BBB Каролин ван дер Плас заяви, че партията ѝ ще изчисти плакатите си от кампанията за вота в провинцията и ще се включи отново.

"Кампанията започна!" заяви тя в туит, на който се вижда как привърженици на партията ѝ развяват знамена и транспаранти по стълбовете на лампите.