Свят

Кралят на Нидерландия се извини за ролята на кралския двор в робовладелството

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър се извини за ролята на кралския двор в робовладелството и поиска прошка в реч, посрещната с възгласи на радост и възторг. Това се случи по време на събитие, посветено на годишнината от премахването на робството в страната. Речта на краля последва извинението на нидерландския министър-председател Марк Рюте в края на миналата година за ролята на страната в търговията с роби.

Моля за прошка за всичко сторено. Усещам тежестта на думите в сърцето си и в душата си. Трябва да изградим свят без расизъм, дискриминация и експлоатация. Нека работим заедно, за да подпомогнем помирението и възстановяването. За да можем всички да се гордеем с това, което споделяме.

Kрал Вилем-Александър - крал на Нидерландия

Жителите на Амстердам изразиха реакциите си след извинението на краля на Нидерландия. Някои от тях обаче останаха неудовлетворени.

За мен това извинение е просто оправдание. Холандското правителство търси извинение за своите престъпления срещу човечеството.

Камаюги Мухамед Али - жител на Амстердам

Проучване, публикувано миналия месец, показва, че предците на краля са спечелили съвременния еквивалент на 545 милиона евро от търгуване с роби, включително печалби от акции, които на практика са им били подарени.