Икономика

Копачи на биткойни топлят цветята в Нидерландия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

С нарастването на цените на енергията в Европа хората търсят нови начини да се възползват от вредните емисии. Добрата реколта в оранжериите за лалета, като тази близо до Ротердам, изисква много топлина през зимата. Копачите на криптовалути на свой ред имат нужда от охладителни системи за своите компютри.

Тези условия поставят началото на иновативно партньорство между един копач на биткойни и производителите на цветя в Нидерландия.

 

Намаляваме емисиите и използваме възобновяема електроенергия, което е по-добре за околната среда. Така с дейността си подобряваме ситуацията, вместо да я влошаваме.

Берт де Гроот, собственик на криптобизнес

Най-важното нещо е, че спестяваме от природен газ. Затова е важно да работим с копачи на биткойни в оранжерията ни. И второ, по този начин и ние изкарваме биткойни.

Даниел Конинг, производител на цветя

Добивът на криптовалути срещна критики през последните години за това, че изисква много енергия и следователно не е особено екологичен. Това обаче се променя с подобни решения, които помагат за преизползването на топлината от машините за копаене на биткойни в полза на природата.