Добро Утро, Европа

Сезонът на лалета в Нидерландия е в своя пик и се радва на хиляди посетители

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Най-известната цветна градина в Нидерландия отваря врати с началото на пролетта. Тази година всеки ден се допускат по-малко посетители, за да могат те да се насладят по-добре на поддържаните лехи с лалета и други цветя.

Пролетта в Нидерландия настъпва с хиляди безкрайни лехи от разноцветни лалета. Кеукенхоф, една от най-известните цветни градини в страната, отново е отворена за посетители. Но тази година ежедневно ще бъдат допускани 20 000 посетители по-малко. Промяната има за цел да подобри преживяването.

Преди COVID в някои дни тук в парка имаше 60 000 души. Това е твърде много. Затова въведохме ограничение до 40 000 души за един ден. Това е достатъчно. Така има по малко отпадъци.

Йерун Дуйстер, директор на Кеукенхоф

Нидерландските производители на лалета също вървят в крак с времето - намаляват употребата на химикали и използват устойчива енергия, където е възможно. Арян Смит наследява фермата северно от Амстердам от баща си преди 20 години.

Тогава той е произвеждал по 100 000 лалета за един сезон.

Днес той произвежда същото количество за един ден на своите 14 хектара земя. През последното десетилетие Смит постепенно модернизира производството, намалява употребата на химикали, създава система за рециклиране на водата и произвежда около 35% от енергията си със слънчеви панели. Правителството иска да бъдем много по-бързи с модернизаиите, отколкото можем. Трябва ни време, разказва той.

Не можем да направим промяна за една или две години. Трябват ни пет, може би десет години, за да направим големи крачки. Да не забравяме, че преди 15, 20 години използвахме някакви химикали, но сега е 80% по-малко, отколкото преди. Това означава, че правим доста добри стъпки.

Арян Смит, производител на лалета

Само в Кеукенхоф градинарите засаждат и отглеждат 7 милиона луковици. Посетители от цял свят се стичат, за да видят живописния спектакъл, който продължава от 23 март до 14 май. Засаждат се различни видове цъфтящи цветя, нарциси, крокуси, зюмбюли и лалета в три периода. Има ранни лалета, средно цъфтящи лалета и последната третина, късно цъфтящите. Така че всяка седмица имаме различна картина, разказва директорът на градината.

Това е нидерландското цветно събитие на годината.