Свят

Нидерландия ще изплати над 1,5 млрд. евро на фермери, ако доброволно затворят стопанствата си

От Euronews България Euronews България
Farmers In Netherlands Euronews Флагът на Силите за защита на фермерите (вдясно) и холандски знамена (вляво) се веят на кръстовище, блокирано от трактори в Хага, 19 февруари 2020 г. Снимка: АР

Европейският съюз одобри плана на Нидерландия за изкупуване от държавата на ферми, които отделят особено високи нива на азотен диоксид. Броят на подобни ферми е около 3000. Животновъдите, които доброволно се включат в схемата, ще получат голяма безвъзмездна помощ за закриване на дейността им.  

Близо 1,5 млрд. евро ще бъдат отпуснати за компенсиране на фермерите.

Планът е свързан с драстичното намаляване на азотните емисии, чийто основен източник са животновъдните ферми. Метанът и азотният оксид са двата газа, които са силно концентрирани в тези стопанства, където торта се съхранява и обработва в големи количества.

Нивата на азотен оксид в Нидерландия са по-високи от допустимите в ЕС. Вредните емисии влошават климата и могат да навредят на биоразнообразието.

Страната получи този вторник потвърждение от Европейската комисия, че плановете са допустими съгласно правилата за държавна помощ.

"Схемите ще подобрят условията на околната среда в тези райони и ще насърчат по-устойчиво и екологосъобразно производство в животновъдния сектор, без да нарушават неоправдано конкуренцията", заяви Маргрете Вестагер, заместник-председател на ЕК, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията.

Земеделската организация LTO заяви, че изкупуването трябва да бъде "разработено по такъв начин, че наистина да предлага на земеделските стопани, които спират доброволно, възможността да приключат по подходящ начин дейността си".

Организацията призова още за "преходни схеми", които биха позволили на земеделските стопани да намалят азотните емисии с помощта на методи като технически иновации или преминаване към други селскостопански дейности.

Нидерландия е вторият износител на селскостопанска продукция в света след САЩ. По данни на националната статистическа служба износът през миналата година е бил на стойност 122,3 млрд. евро.

През последните години правителствените предложения за намаляване на емисиите на азот включват и редуциране на броя на добитъка с една трета. Земеделските стопани тогава се опасявали, че ще бъдат изправени пред принудително изкупуване.

Земеделска политическа партия спечели изборите в холандските провинции през март, подчертавайки голямото недоволството сред фермерите, заради плановете за намаляване на азота. Централното правителство възложи на парламентите на провинциите да предложат конкретни идеи как да се справят с проблема и да намалят азотните емисии.

Миналата година фермерите проведоха няколко мащабни демонстрации, блокирайки магистрали и складове на супермаркети, за да протестират срещу реформите, които те определят като заплаха за начина им на живот.

Демонстрациите се разпространиха и в съседна Белгия, където миналия месец стотици фермери вкараха тракторите си в центъра на Брюксел, за да изразят недоволството си срещу плановете за намаляване на азотното замърсяване.