Европа

България и Румъния в Шенген: Нидерландски евродепутат подкрепя членството на двете държави

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Софи ин’т Велд от Нидерландия е сред евродепутатите, които отново ще подкрепят България и Румъния за влизането им в Шенген. Скоро Европейският парламент ще гласува още една резолюция по темата, която обаче няма да сложи край на ветото на Австрия и Нидерландия. 

Много е важно тези две държави, една от които е моята, да променят мнението си, защото и България, и Румъния изпълниха критериите през последните години. Наистина е неприемливо да са извън Шенген.

Софи ин ’т Велд, евродепутат от “Обнови Европа”

Според Софи ин‘т Велд темата се използва и вътрешнополитически.

Нидерландското правителство, и по-точно премиерът и партията му, от години водят кампания срещу България, Румъния и някои други страни, като предизвикват безпокойство и дори омраза срещу хората от Централна и Източна Европа, защото това обслужва целите им за изборите. Нидерландският премиер знае много добре каква е ситуацията и ако промени мнението си, ще трябва да обясни това на хората.

Софи ин’т Велд, евродепутат от “Обнови Европа”

Миналия месец депутатите от Комисията по петиции в Европейския парламент настояха България и Румъния да влязат в Шенген до края на годината. Според тях ветото на Австрия и Нидерландия е създало антиевропейски настроения и вреди на икономиката.

Последното подобно гласуване се проведе миналия октомври, когато у нас действаше служебен кабинет.

Лично аз намирам новото българско правителство за много интересно. Надявам се в името на страната да успее. Разбира се, това е нова формула. И експеримент в известен смисъл. Но е много мъдро, че партиите решиха, че сега има нужда от стабилност и реформи. Мисля, че могат да дадат пример на Европа.

Софи ин’т Велд, евродепутат от “Обнови Европа”

Финалното заседание на евродепутатите преди лятната ваканция започва в понеделник, а в дневния ред е и гласуването за България и Румъния в Шенген.