Европа

Ева Мария Попчева: Испания е голям съюзник на България и Румъния за Шенген

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

На Испания трябва да се гледа като на голям съюзник за приемането на България и Румъния в Шенген. Това коментира в интервю за Euronews Bulgaria испанският евродепутат Ева Мария Попчева от групата на „Обнови Европа“.

На пленарната сесия следващата седмица Европейският парламент ще гласува резолюция по темата. По думите на Попчева Испания винаги е била „за“ влизането на България и Румъния в европейската зона за свободно движение. Това обаче не е първият подобен вот в Европейския парламент. Последният – миналия октомври, не промени позицията на Австрия и Нидерландия, които не се отказват от ветото си, въпреки че и България, и Румъния изпълняват условията.

Според Попчева, която има български корени и следи ситуацията у нас, предстоящото гласуване ще бъде различно. „За първи път резолюцията говори за това, че ако тези държавите не влязат в Шенген, трябва да се мисли за инструмент за икономическа компенсация. Защото не може да имаме две държави, които изпълняват всички условия, а се използва политическо вето.“

Но влизането ни в Шенген не зависи единствено от европейските институции. „Сега, след като има правителство в България, политическите сили трябва да направят всичко възможно“, смята испанският евродепутат.

 

…а Испания има други приоритети

Испания оглави Съвета на Европейския съюз като ротационен председател преди дни, но поне до края на месеца има друг приоритет – предсрочни парламентарни избори, които премиерът Педро Санчес свика, след като Социалистическа му партия претърпя тежки поражения на местните избори по-рано тази година.

Сред основните приоритети на испанското европредседателство са подкрепата за Украйна, Зелената сделка и постигането на консенсус за Пакта за миграцията на ЕС.

А България и Румъния продължават да гледат към Шенген. В Испания партията, от която е част и Ева Мария Попчева – „Гражданите“, беше в опозиция преди разпускането на парламента заради предстоящия вот. Каквато и да бъде позицията ѝ в следващия парламент обаче, нейната партия декларира, че ще се придържа към вече поставените цели на европредседателството. „За нас не е важно какво ще бъде правителството, кой ще спечели изборите и в каква коалиция. Това е възможност за Испания да бъде лидер в ЕС и да движи законодателната инициатива“, коментира Попчева.

А парламентарните избори забавиха част от ангажиментите на Европейския парламент, свързани с европредседателството. Вместо през юли – испанският премиер ще произнесе встъпителна реч пред Европарламента за началото на председателството едва през септември, след ваканцията на евродепутатите. А ръководителят на ЕП, Роберта Мецола, отложи посещението си в Мадрид за неопределено време.

„Това не е толкова важно, по-важна е работата, която се върши всекидневно, тоест законодателната дейност. Това трябва да движи ЕС. Вече започнахме, организираме т.нар. трилози – форматите парламент, комисия и съвет, за да се споразумеем за законодателството“, каза още Ева Мария Попчева.

 

Повече от разговора с нея вижте във видеото.