Европа

Педро Санчес и Шарл Мишел увериха, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министър-председателят на Испания Педро Санчес прие в Мадрид председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Среща, с която бе отбелязано поемането от иберийската страна на ротационното председателство на Съвета на ЕС за следващите 6 месеца.

ЕС няма да пести усилия, за да продължи подкрепата за Украйна и това беше причината, поради която пътувах до Киев в първия ден от испанското председателство. Исках да засвидетелствам нашата символична подкрепа, но и конкретните мерки в подкрепа на украинския народ.

Педро Санчес – премиер на Испания

Украйна е на фронтовата линия в битката за европейските принципи и ценности и наш дълг е да подкрепяме народа на Украйна, колкото можем и колкото е необходимо.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет

В допълнение към Украйна, Санчес се надява да постигне напредък и по други важни теми: включително финализирането на противоречивия пакт за миграцията и убежището, който бе блокиран от Унгария и Полша.

Още в първия месец от председателството си, Испания се изправя пред вътрешно предизвикателство – предсрочните парламентарни избори на 23 юли, за които Санчес твърди, че няма да попречат на изпълнението на приоритетите му.