Европа

Населението на опустошено украинско село се завръща, за да възстанови домовете си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Игор Князев е от село Довенке, което се намира на границата между Харковска и Донецка област, на около 20 километра от Изюм, където бяха открити масови гробове след изтеглянето на руските сили миналата година. От март 2022 г., село Довенке застава начело на фронта и е окупирано до средата на септември миналата година. През шестте месеца на ожесточени сражения всичко е било разрушено.

Когато дойдоха танковете, аз вече бях напуснал, защото имам три деца. Но баща ми остана. Тук имахме овце, немска порода. Всички те бяха убити. След като всички овце умряха, баща ми реши да си тръгне.

Игор Князев - жител на село Довенке

По-голямата част от населението на селото е избягало. Нито една къща не е останала непокътната. Всички жилищни сгради, училището, болницата, аптеката и магазините са разрушени, а газопроводът, водоснабдяването и електропроводите са прекъснати. През пролетта на 2023 г. около 15 жители се завръщат в Довенке, за да започнат да възстановяват домовете си. Князев е един от тези, които са взели решение да се върнат и да се опитат да възстановят живота си.

Хората няма да могат да живеят тук, защото водата може да се вземе на пет километра от селото. Тук няма нормално водоснабдяване. Електричеството също няма да може да се възстанови лесно; няма да има и газоснабдяване, тъй като всички тръби са компрометирани. Единственото, с което може да се занимава човек тук, е земеделие.

Игор Князев - жител на село Довенке

Цялата селскостопанска техника на Игор е унищожена по време на конфликта. Сега нивите му са минирани, а добитъкът му го няма. Въпреки всичко това, той е решен да възстанови поминъка си.