Свят

Съюзниците на Украйна ще предложат гаранции за сигурността ѝ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Освен чисто финансовата и военна помощ, която ЕС оказва и ще продължи да оказва на Украйна, държавите членки ще обмислят сериозно предоставянето на повече гаранции за сигурността ѝ, което ще стане на срещата на върха на НАТО във Вилнюс по-късно през юли. До 12 месеца ЕС ще предостави на Киев 1 милион боеприпаса, заяви Урсула фон дер Лайен.

Време е да удвоим подкрепата си за Украйна. По време на шведското председателство държавите членки се съгласиха да използват 2 милиарда евро от Европейския механизъм за мир за закупуване на боеприпаси за Украйна. Вече сме доставили над 220 000 боеприпаса и над 2000 ракети. Сега сме на път да доставим 1 милион боеприпаса в рамките на следващите 12 месеца.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Освен това до края на годината ще сме обучили над 34 000 украински военнослужещи. В момента техният брой е 24 000.

ЕС работи и върху механизми за използване на замразените руски активи в Европа за възстановяването на Украйна след войната. Тепърва ще се проучва законността на изземването на тези печалби, включително на блокираните средства на руската Централна банка. ЕК ще отправи предложение как да се случи това.

Няколко държави членки се опасяват, че правното основание за отнемането на руски активи е твърде нестабилно, а Европейската централна банка предупреди, че конфискуването на тези активи или натрупаните от тях печалби може да представлява сериозен риск за стабилността на еврото.

ЕС е замразил над 200 милиарда евро активи на Руската централна банка след началото на инвазията в Украйна. Замразени са и други 30 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси, близки на режима на Путин.