Европа

Украйна съобщи за ожесточени сражения с руските окупатори в Донбас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна съобщава за "ожесточени сражения" с руската армия, която настъпва в източната част от страната.

Руските въоръжени сили напредват в четири участъка от фронтовата линия в Източна Украйна – в района на Авдеевка, Маринка и Лиман в Донецка област и на Сватово в съседната Луганска област, каза в "Телеграм" украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр. Тя призна, че „ситуацията е доста трудна“.

Украинските войски от своя страна напредват с "частичен успех" на южния фланг в района на Бахмут, Донецка област, както и близо до Бердянск и Мелитопол в южната Запорожка област. На юг украинската армия се натъква на "интензивна вражеска съпротива", както и на минни полета, уточни Маляр.

Володимир Зеленски обеща да увеличи усилията за връщане на земите, окупирани от Русия в южната част на страната.

Вие защитихте Одеса, която руските нашественици мечтаеха да завладеят и унищожат. Един руски флагман беше потопен от нашите ракети и това беше толкова унизително за Кремъл, че те все още се страхуват да оповестят всички подробности за тази загуба.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

В югозападния пристанищен град Зеленски се срещна с военни командири и посети ранени войници в болница.

"Врагът определено няма да диктува условията в Черно море. Окупаторите ще се притесняват да приближават нашия украински Крим и нашето крайбрежие на Азовско море", зарече се украинският лидер.