Европа

Испания става ротационен председател на Съвета на ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Испания поема от първи юли ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз – важно събитие за иберийската страна, чието внимание обаче е насочено другаде три седмици преди общите избори, които могат да доведат до смяна на правителството.

"Hola Europa" ("Здравей, Европа"), написа в "Туитър" премиерът социалист Педро Санчес на 15 юни, точно преди да представи с ентусиазъм приоритетите си за испанското председателство.

След срещата на върха в Брюксел Санчес изрази разочарованието си от липсата на напредък по темата за миграцията. Тъй като тя е основен приоритет на председателството на Мадрид, премиерът се надява пактът за миграцията да бъде окончателно приет в следващите месеци до края на годината.

Най-добрият начин за справяне с незаконната миграция в рамките на нашите граници е да се засили сътрудничеството между страните от Съюза, транзитните страни и страните по произход. Това е чист разум. Но не престава да ме учудва слепотата на някои лидери по отношение на Пакта за миграцията и убежището.

Педро Санчес – премиер на Испания

Сред другите приоритети на Санчес е върховенството на закона, продължаването на помощта за Украйна и сключване на търговски споразумения с Мексико, Чили и държавите от Меркосур.

Големият риск за Испания е, ако правителството на Педро Санчес загуби изборите на 23 юли. Ако на власт дойдат консерваторите от Народната партия, подкрепени от крайнодясната формация „Вокс“, те могат да пренаредят дневния ред на ротационното председателство.

Но като цяло, Испания е проевропейска страна, затова би следвало да има приемственост при евентуална смяна на властта, смятат анализаторите