Европа

Испания очаква рекордно добър туристически сезон

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Стивън и Кейлин са сред стотиците хиляди чуждестранни туристи, които избират Испания като дестинация за Великденските празници. Идват от Сиатъл, а сега в Мадрид излизат на разходка, за да опитат местните “тапас”.

Очаква се сезонът да бъде рекордно добър.

Независимо дали става дума за няколко чаши бира в Маласаня или на плажа в Барселона, туристите откриват в Испания неща, които дълго време са им липсвали по време на COVID пандемията: социалните контакти.

Тази година туризмът в Испания е във вихъра си. Това, което виждаме, е, че хората искат да излязат навън и да видят света. Това е защото туристите все още имат натрупана енергия от времето на пандемията. Искат да се докоснат до малки магазинчета като това, да изпият чаша вино и да усетят всичко, което Испания може да предложи...

Ейми Бингам, съосновател на “Walk and eat”

Тази година туристическият сектор и хотелиерите се надяват да надминат цифрите от преди пандемията, когато страната е била посетена от близо 84 милиона чужденци. Последните данни на Испанския хотелиерски алианс показват, че тазгодишните резервации за Великденските празници са с 20 процента повече в сравнение с предходната. Заетостта това лято се очаква да надхвърли 90%.

Испания очаква рекордно силен туристически сезон, а цените се очаква да се увеличат с до 20% това лято. Най-голямото предизвикателство пред компаниите сега е да намерят работници, които да отговорят на очаквания наплив.

Според компания за човешки ресурси Испания ще се нуждае от поне 60 000 допълнителни работници в сектора на туризма и хотелиерството. В социалните мрежи се провеждат кампании за набиране на млади кадри.

В това училище по хотелиерство в Мадрид се подготвят да се излязат на пазара на труда през следващите седмици... Точно навреме за сезона.

„Сто процента от учениците, които завършват училище и искат да работят, веднага си намират работа в сектора“, казва Мария Санчез, училищен директор.

Въпреки инфлацията и глобалната икономическа и политическа несигурност, Испания може да преживее най-добрия си туристически сезон досега.