Европа

Нидерландското правителство подава оставка заради миграционната политика

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Правителството в Нидерландия падна. Премиерът Марк Рюте заяви официално в петък вечерта, че коалиционното му правителство подава оставка. Поводът - че различията между партиите по отношение на мерките за спиране на миграцията са станали непреодолими. Предстои той да връчи писмено оставката си на краля на страната.

Управляващите не успяха да постигнат споразумение в рамките на четирипартийната коалиция относно мерките за ограничаване на миграцията.

 

Не е тайна, че коалиционните партньори имат много различни възгледи за миграционната политика. И днес, за съжаление, трябва да заключим, че тези различия са непреодолими. Поради тази причина скоро ще връча писмената си оставка на краля от името на цялото правителство.

Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия

Премиерът добави, че следващата стъпка ще бъде да се свикат нови избори, вероятно средата на ноември.

Кризата беше предизвикана от настояване на консервативната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте да се ограничи потокът от кандидати за убежище към Нидерландия, на което се противопоставиха две от формациите в четирипартийната му коалиция.

Тази седмица напрежението между управляващите се покачи, след като премиерът поиска подкрепа за предложение да се ограничи влизането в Нидерландия на деца на бежанци от войни, които вече са в страната, и семействата на такива хора да трябва да чакат по най-малко две години, преди да могат да се съберат.

Подадените за миналата година заявления за убежище в Нидерландия са над 46 000, което е увеличение с една трета на годишна база.

Коалицията на Рюте ще остане на власт като службено правителство до съставянето на нов кабинет след изборите.

В Нидерландия служебните правителства имат ограничени правомощия, но Рюте заяви, че това няма да повлияе на подкрепата на страната му за Украйна.