The Cube

The Cube: Защо богатите търсят екстремни преживявания?

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

250 хиляди долара. Толкова струваше на човек фаталното пътуване до останките на "Титаник", в което загинаха петима души. Какво кара хората с много пари да плащат огромни суми за високорискови преживявания и кои дестинации предпочитат милиардерите, разказва Йоана Георгиева в The Cube.



Високорисковите преживявания определено са част от живота на най-богатите. Започваме с първият човек летял до Космоса с ракета, за която сам е платил - Ричард Брансън. Полетът му траеше близо 60 минути и го издигна на 80 км над пустинята на Ню Мексико до ръба на космоса. След като "Върджин Галактик" се приземи успешно Брансън заяви, че това е първа стъпка към комерсиализирането на Космоса, за може в бъдеще всеки да го достигне.

Милиардерът Джеф Безос пък летя в космоса с безпилотна капсула. В съревнование с Брансън, той се издигна по-високо от него на 100 км от повърхността на земята. След 11 минутното си пътуване в космоса Безос заяви, че това е най-добрият ден някога. Няколкото минути безтегловност му струваха 28 млн. Долара.

От Космоса до дъното на Марианската падина пък се отправя Хеймиш Хардинг, който е и сред загиналите на борда на подводницата „Титан“. Мисията му до най-дълбоката точка в океана трае 4 часа и изминава рекордното разстояние от 4600 метра. Хардинг полетя и в космоса преди година. Там той прекарва само 10 минути. Хардинг прави пълна обиколка около Земята за рекордните 46 часа 39 минути. Самолетът му минава през област с температура – 83 градуса, с 3 градуса над възможното за него.

Има рекорд за най-бърза обиколка около Земята. Заради всичките му постижения името на Хардинг е записано в рекордите „Гинес“.

Ако искате да се изкачите до най-високата точка в света връх Еверест, за по-кратко време, това е възможно срещу 199 хил. евро. С кратката експедиция има по-малък риск според компанията, изпълняваща изкачването. То включва генератор и палатка, които се изпращат до домовете на клиентите седмици преди пътуването, за да симулират въздушните условия на голяма надморска височина на експедицията и да ги адаптират преди пътуването.

 

Скъпи и рискови преживявания: Защо най-богатите са почитатели на адреналина?

Съвременните милионери предпочитат да харчат богатството си по опасен начин. Да достигнат най-дълбоката точка на Земята или да летят в Космоса. В някои случаи това води до фатален край. Според психолога Велислава Донкина непрекъснатата неудоволетвореност в ежедневието води до желанието за по-различни преживявания от стандартните в света на богатите.



Кара човек да търси все по-екстремни начини да удовлетвори себе си, защото каквото и да вземем от реалността, то само за малко ни върши работа, то само за малко ни върши удоволствие, понеже това, което търсим и което се нуждаем е от друг регистър. Но реалността в крайна сметка има някакви ограничения и това прави така, че всеки път да търсим нещо по-страхотно, защото предишното вече не върши работа.

Велислава Донкина

Технологичното ниво, до което е достигнало човечеството предлага много изкушения. Хората обаче се оказват неподготвени за това, смята психологът.

 

Ние не можем да насмогнем на темпа, с който нашият живот се променя и това много пъти ни оставя в позиция да бъдем изплашени, неудовлетворени и започваме да фантазираме,. Да си измисляме неща, които могат да ни помогнат халюцинирайки една абсолютна свобода, защитеност, безпроблемност. Както и факта, че всяко скрито нещо е много интересно.

Велислава Донкина

Фаталното пътуване до останките на Титаник дава плод за размисъл за следващите, които търсят високорискови преживявания.

 

Това е още един пример от реалността, който би могъл да ни накара да се обърнем към себе си и да започнем да мислим какво търсим, как го търсим, дали имаме нужда от всички тези промени, които съвременния свят ни предлага.

Велислава Донкина

За Euronews Bulgaria – Йоана Георгиева.