Свят

Експерт: Вероятната причина за трагедията с „Титан“ е, че конструкцията не е издържала на налягането

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Най-вероятната причина за трагедията, която се случи с подводницата „Титан“ е, че конструкцията не е издържала на високото налягане. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Антон Кръстев, инженер-химик в Института по океанология и водолаз. Получило се е разрушаване на корпуса и в резултат на това този удар – имплозия, който е довел до пълния крах на подводницата.

Експертът изрази предположение, че имплозията е настъпила още в момента, когато е загубена комуникацията с подводния апарат, преди началото на спасителната операция.

 

Тази подводница е конструирана, като в нея са използвани много иновативни решения. Отдавна се очакваше да бъде създаден такъв подводен апарат, чийто корпус да е поне частично изграден от фиброкомпозити, които да заместят метала. За съжаление обаче не всички фактори, които трябва да се вземат предвид, са известни на конструкторите и това може би е довело до съществени грешки при проектирането.

Според Кръстев може би конструкторите не са взели предвид факта, че пластмасата старее по-бързо от металите и при големи натоварвания това стареене може да се ускори значително. Самата подводница е била снабдена със сензори, които да откриват всякакви дефекти, но дори тези сензори да се успели да подадат сигнал за това, че настъпва изменение, операторът на подводницата едва ли е имал време да отреагира, защото всичко се е случило за няколко секунди.

Цялото интервю вижте във видеото.