Свят

Официално: Намерените отломки са на "Титан", всички в подводницата са загинали

От Euronews България Euronews България
Titanik Podvodnica Izchezvane Okeansko Duno AP Снимка: AP, архив

Петимата души, намиращи се на борда на изчезналата подводница "Титан", са загинали, а намерените по-рано през деня отломки в близост до потъналия "Титаник" принадлежат на плавателния съд. За това официално потвърдиха от американската брегова охрана, с което се слага мрачен край на мащабното издирване на подводницата, която изчезна по време на експедиция до потъналия "Титаник", предаде Ройтерс.

"Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха отличителен дух на приключения и дълбока страст към изследването и опазването на световния океан", се казва в изявление на OceanGate Expeditions. "Сърцата ни са с тези пет души и с всеки член на техните семейства в този трагичен момент."

Безпилотен дълбоководен робот, разположен от канадски кораб, откри останките на подводницата в четвъртък сутринта на около 488 метра от носа на "Титаник", на 4 км под морксата повърхност, заяви на пресконференция контраадмирал Джон Моугър от бреговата охрана на САЩ.

"Отломките съответстват на катастрофална загуба на напорната камера", каза Маугър.

Спасителни екипи от няколко държави прекараха дни в претърсване на хиляди квадратни мили в открито море със самолети и кораби за някакви следи от 6,7-метровия "Титан", управляван от американската компания OceanGate Expeditions.

В неделя сутринта подводницата загуби контакт с помощния си кораб около час и 45 минути след началото на двучасовото спускане.