Свят

Нови звуци са се чули при издирването на подводницата „Титан“

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Нови звуци са се чули при издирването на изчезналата подводница Титан в Атлантическия океан. Те са на интервал през половин час, което дава известна надежда на спасителните екипи, че петимата души на борда ѝ все още са живи. Текат последните часове преди кислородът на борда да свърши.

Капитан Джейми Фредерик казва, че все още не знаят какви са шумовете, но екипите търсят в този район. Той уточни, че това все още е операция по издирване и спасяване и добави, че спасителите трябва да останат оптимисти и да се надяват на успешен изход.

Издирването се разширява - площта на повърхността вече е два пъти по-голяма от тази на американския щат Кънектикът.

На повърхността изглежда има все повече кораби в този район, където се е спуснала подводницата. Тя е много тежка, може би 10 тона. Подводницата може би е потънала почти вертикално надолу. Тя се е спускала повече от час и половина, което е времето, за да стигне до дъното. Изглежда, че какъвто и проблем да се е появил, той се е случил точно когато са достигали дъното.

Джефри Карсън, морски геолог

Смята се, че на екипажа му остават по-малко от 10 часа кислород, според предишни оценки.

Контактът с подводницата, на борда на която има петима души, беше изгубен в неделя, докато тя е извършвала спускане към останките на "Титаник“.