Свят

Д-р Илко Щирков: Изчезналата подводница може да бъде на три възможни места

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Тези звуци, които биват засичани, все още не е сигурно дали са от подводницата и са пратени допълнителни апарати да ги проверят. В момента се работи да се установи дали тези звуци са автоматични.“

Това каза в ефира на „Добро Утро, Европа“ ст. н.с. д-р Илко Щирков – командир на българска научно-изследователска подводница

Той посочи, че ако екипажът все още е жив, те могат да бъдат открити, при положение, че има информация сигнал, но шансът е много малък.

„По международни правила една подводница трябва да има запаси от кислород и химикал за поглъщане на въглеродния двуокис за 73 часа, тоест за три денонощия. Те съобщават, че имат повече – някъде към 96 часа“, добави д-р Щирков.

Консумацията на кислород на човек в спокойно състояние е половин литър на минута, но ако си в емоционално състояние, ако се движиш, консумацията скача, а най-добре е да легнат и да се опитат да заспят, за да се намали консумацията на кислород и отделянето на въглероден двуокис.

Подводницата може да бъде на три възможни места. Едното е на дъното – да са легнали на дъното и да не могат да изплават. Втората вероятност е да са някъде по средата на водната колона – нито горе, нито долу и да са влачени по течението в неизвестна посока. Третата вероятност е да са изплавали до повърхността, но без да имат комуникация, тъй като те не могат да изплават над океана. Те не могат да бъдат забелязани“, коментира специалистът.

Целия разговор вижте във видеото.