Свят

Самолети и кораби издирват подводницата, тръгнала да търси останките от "Титаник"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Спасителни екипи от Канада и Съединените щати се състезават с времето в търсене на подводницата, която изчезна при експедиция до „Титаник“. Самолети и кораби обхождат участъци навътре в Атлантическия океан, което затруднява операциите. 

Обичайно подводницата разполага с кислород за спешни случаи, който стига за 4 дни. Според американската брегова охрана контактът с подводницата е загубен близо два часа след гмуркането ѝ във водата.

 

Този случай е сложен, защото става дума за подводница. Трябва да я търсим и на повърхността, ако е изплувала, но по някакъв начин е загубила контакт.

Джон Маугър, брегова охрана на САЩ

Сред хората на борда са британски милиардер и двама пакистанци - баща и син. Подводницата „Титан“ е тръгнала от канадския град Сейнт Джонс, а спускането към морското дъно е започнало в неделя - същия ден, в който е загубен контактът с плавателния съд.

Подводницата е частна, а компанията собственик таксува по 250 хил. долара всеки турист, който иска да види потъналия преди повече от век „Титаник“. В интервю по-рано през годината шефът на компанията разказва за маршрута на подводницата. 

Тогава споменава, че се надява тази или следващата година да изпратят малък робот сред отломките на „Титаник“.

 

Потапяме се до голямото стълбище. Виждат се някои от полилеите, които още са там. Невероятно е. Носовата част и кърмата са напълно различни. Някои прозорци са непокътноти. Може да отидете на палубата. Наистина е невроятно.

Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate

През 1912 г. „Титаник“ остава завинаги на дъното на океана след сблъсък с айсберг. От 2200 души на борда - над 1500 губят живота си. Десетилетия по-късно останките на кораба са открити на близо 4000 метра дълбочина.