The Cube

The Cube: Какво знаем до момента за изчезналата туристическа подводница „Титан“?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Мария Кръстанова в The Cube събра информацията, която знаем към момента за изчезналата подводница.

Екипите продължават издирването на изчезналата подводница в неделя вечер, като опитват с всички сили да изпреварят времето. Според оценките на властите към сряда сутринта на плавателния съд би трябвало да са останали кислород за около 30 часа. С други думи казано, утре около 6ч. сутринта кислородът окончателно трябва да свърши. Подводницата "Титан" изчезна с петима души на борда, сред които британският милиардер Хашиш Хардинг, много влиятелен пакистански бизнесмен и неговият син, както и директорът на компанията, организираща туристическото спускане.

В спасителната операция участват правителствени агенции, военноморските сили на САЩ и Канада, както и множество частни търговски фирми, занимаващи се с дълбоководни дейности. За съжаление, усилията на екипите все още не са дали резултат. И все пак, надежда все още има, особено след новината от днес за "блъскащите" звуци, чути от канадски самолет, в близост до последното известно местонахождение на плавателния съд.

Подводницата "Титан" извършва експедиции до останките на "Титаник", като се спуска до около 3800 м. до морското дъно.

Самите експедиции включват археолози и морски биолози. Компанията, която стои зад това, OceanGate, осъществи първото си спускане през 2021 г., като всяко едно се прави с научна цел и отнема осем часа от горе до долу.

През последните години малки подводни лодки започнаха да отвеждат туристи до останките на "Титаник". Те се намират на 3800 метра дълбочина на дъното на Атлантическия океан. Корабът "Титаник" потъва през април 1912 г., след като се удря в айсберг. От 2200 души на борда, оцеляват едва 706. Това е една от най-известните морски катастрофи.