The Cube

The Cube: Euronews Bulgaria е сред медиите с най-голямо доверие в страната

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Euronews Bulgaria е сред медиите с най-голямо доверие в страната. Това показват данните от годишния доклад на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд. На новините и предаванията нa Euronews Bulgaria се доверяват 50 на сто от участниците в проучването. Като цяло доверието в новините в България е ниско, сочи изследването - от 46 държави,  страната  ни се нарежда на 41 място, a повечето местни медии поддържат близки връзки с властта.

В изследването са включени редица сериозни теми, които показват състоянието на обществото, медиите и политическата криза у нас.

Проучването сочи, че войната в Украйна поляризира политиката между прозападните и проруските групи в България. Използват и данни на Евробараметър - 74% от европейците одобряват подкрепата за Украйна, докато в България този процент се равнява на 48% и си делим най-ниския процент в Европа с южната ни съседка Гърция.

А колкото до медийната среда в България:

Общото доверие на хората към медиите е едва 28%. Такава пък е тенденцията през последните 5 години. За последните 12 месеца отбелязваме спад от 7%.

И още - 76% от обществото ни се информира онлайн. 63% все още включват телевизорите, за да видят какво се случва в държавата, а най-малко, едва 12% четат вестници.

Като си говорим за вестници, в изследването пише още, че разследващите журналисти редовно стават жертви на неправомерни правни процедури. И дават за пример неотдавнашно съдебно дело, заведено от голяма застрахователна компания срещу сайта Mediapool и претенцията за рекордно обезщетение за статия, критикуваща нейните бизнес практики. Исканата сума е над 1 млн лева - повече от два пъти годишните приходи на фирмата - и вероятно ще възпре други от подобни разследвания.

И така тази година страната ни се нарежда на 71-о място в класацията на свободата на словото.