Свят

Открити са отломки в района, където е потъналият „Титаник“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бреговата охрана на САЩ съобщи в четвъртък вечерта, че подводен апарат е открил поле от отломки в близост до "Титаник" в търсене на изчезналия батискаф „Титан“ с петима души на борда. В съобщението в „Туитър“ не се дават подробности, като например дали служителите смятат, че отломките се свързат с "Титан".

В четвъртък издирването премина критичната граница от 96 часа, в рамките на които въздухът можеше да свърши. Според изчисленията, "Титан" е разполагал с около 4-дневен запас от кислород, когато е спуснат на вода в неделя сутринта в Северния Атлантически океан – но експертите подчертават, че този период би могъл да се удължи, ако пътниците са взели мерки за пестене на кислорода.

Кораби, самолети и друго оборудване бяха изпратени към мястото, където се предполага, че е изчезнала подводницата. Бреговата охрана на САЩ съобщи, че подводен робот, изпратен от канадски кораб, е достигнал морското дъно, а френски изследователски институт заяви, че към операцията се е присъединил и дълбоководен робот с камери и сензори. Властите се надяват, че подводните звуци могат да помогнат за стесняване на издирването, чиято зона на покритие е разширена до хиляди мили – два пъти по-голяма от тази на щата Кънектикът и във води с дълбочина 4 км. Служители на бреговата охрана съобщиха, че във вторник и сряда в района на издирването са били засечени шумове под водата.

Джейми Прингъл, експерт по съдебна геология в университета Кийл, Англия, казва, че дори и шумовете да идват от подводницата, "липсата на кислород сега е ключова; дори и да я намерят, тепърва ще трябва да я изтеглят на повърхността".

Запасите с кислород свършиха, но според специалисти изчислението може и да е грешно

Търсенето на подводницата, изчезнала по време на експедиция за разглеждане на останките на кораба "Титаник", достигна в четвъртък критичния 96-часов праг на снабдяване с кислород.

Батискафът "Титан", проектиран да има запас от въздух за около 4 дни, бе спуснат в северната част на Атлантическия океан рано в неделя. Въпреки че времевият интервал за изчерпване на кислорода на борда отмина, специалисти смятат, че това не е точно изчисление и срокът може да бъде удължен неопределено, ако хората са предприели мерки за пестене на кислорода.

Трябва да останем оптимисти, когато сме в процес на търсене и спасяване. Намираме се точно по средата на издирвателните операции. Така че не искам да влизам в дискусия кога ще приключи всичко по отношение на този случай.

капитан Джейми Фредерик – координатор на издирвателните операции от Бреговата охрана на САЩ

Ако подводницата е успяла да се върне на повърхността, би било трудно да бъде забелязана. Тя е затворена отвън, което не позволява на хората отвътре да излязат без помощ, отбелязват специалисти по подводници.

Ако "Титан" е на дъното на океана, спасяването би било още по-голямо предизвикателство поради огромното налягане и пълната тъмнина на тази дълбочина.

Френски кораб с робот за дълбоководно гмуркане е достигнал зоната за търсене на подводницата, съобщи френският институт за морски изследвания "Ифремер".

Изследователският кораб "Атланте" използва ехо-звук, за да направи точна карта на морското дъно, за да може търсенето на робота да бъде по-ефективно.