Свят

Петимата души на борда на подводницата "Титан" са загинали след имплозия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

След 5 дни безуспешно издирване бреговата охрана на САЩ съобщи, че на подводницата "Титан" се е случила имплозия в близост до останките на кораба "Титаник”, вследствие на което са загинали всички пет души на борда. Според тях отломките, намерени по време на издирването на плавателния съд, "съответстват на катастрофална имплозия на плавателния съд".

Тази сутрин дистанционно управляемо превозно средство от кораба "Хоризонт Арктик" откри опашния конус на подводницата "Титан" на около 500 метра от носа на кораба "Титаник" на морското дъно. Впоследствие открихме допълнителни отломки и след  консултация с експерти от обединеното командване установихме, че отломките съответстват на външния вид на подводницата.

контраадмирал Джон Маугър - брегова охрана на САЩ

От компанията-собственик на плавателния съд потвърждават, че сред загиналите са директор и  Стоктън Ръш, Шахзада Дауд и неговият син Сулеман, Хеймиш Хардинг и Пол-Анри Наржоле.

"Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха приключенски дух и дълбока страст към изследването и опазването на световния океан. Сърцата ни са с тези пет души и с всеки член на техните семейства в този трагичен момент“, пишат от компанията-собственик.

Батискафът беше в неизвестност от неделя, когато се спусна на близо 4 хиляди метра към останките на потъналия преди над сто години "Титаник". В началото на експедицията в северната част на Атлантическия океан подводницата "Титан" разполагаше със запас от кислород за около четири дни и въпреки изчисленията, че след това той трябва да е свършил, издирвателната операция продължи, бяха засечени и шумове в района, но по-късно се оказа, че те вероятно са от други плавателни съдове.