Европа

Вучич моли ЕС: „Направете всичко по силите си да попречите Курти да започне нова война на Балканите“

От Euronews България Euronews България
Vuchich Ap Снимка: AP архив

Косовският министър-председател Албин Курти призова международната общност за натиск върху Сърбия да спре агресията срещу Косово, предаде БГНЕС. По време на пресконференция след след заседание на Съвета за сигурност Курти настоя и за връщане на тримата отвлечени полицаи от територията на страната.

Казвайки, че този акт нарушава суверенитета на Косово, Курти подчерта, че граничният контрол със Сърбия е затегнат. Според него с този акт косовската полиция е преживяла отмъщението на Сърбия за ареста на престъпника Милун Миленкович - Луне.

Курти добави, че вземането на заложници на косовски полицаи от тяхна територия от сръбски специални части също може да е нарушение на Резолюция 1244, отбелязвайки, че главнокомандващият на КФОР често споменава тази резолюция.

Министър Свечла заяви, че Сърбия умишлено изопачава събитията на място, твърдейки, че уж "полицията е била на територията на Сърбия".

Той твърди, че вчерашната операция и извършена от специалните военни части на Сърбия, като добави, че все още не е известно къде Белград държи косовските полицаи.

По отношение на коментара, който върховният представител на ЕС Жозеп Борел направи за ареста на ръководителя на така наречената „Гражданска отбрана“ Милун Миленкович – Луне, премиерът Курти каза, че „полицейските операции не са работа на никой европейски служител“.

Сръбският президент Александър Вучич от своя страна е помолил в разговор с представители на ЕС и пет западни държави "да направят всичко по силите си, за да попречат на Албин Курти да започне нова война на Балканите", съобщи Танюг, цитирана от БТА.

"Говорих с представителите на ЕС и петорката. Помолих ги да направят всичко по силите си, за да попречат на Курти да започне нова война на Балканите", написа Вучич в Инстаграм.

Президентът на Сърбия се срещна днес с представители на Съединени американски щати, Великобритания, Франция, Италия и Германия и ръководителя на делегацията на Европейския съюз в Сърбия.