Европа

"Всичко може да се случи": Анализатори с мрачна прогноза за изхода от конфликта в Косово

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Ситуацията в Северно Косово остава много критична според анализатори. Напрежението продължава да е високо и тази седмица, след арестите на етнически сърбин и трима косовски полицаи.

Според Милица Ракич ограниченията на международната общност срещу Прищина са закъснели. 

 

Ще отнеме седмици, за да видим ефекта на санкциите върху овладяването на ситуацията. Дотогава всичко може да се случи.

Милица Ракич, политически анализатор

Напрежението в Косово се покачи за пореден път миналия месец, когато 30 военни от силите на НАТО - KFOR, и повече от 50 души бяха ранени при сблъсъци в Северно Косово. Тогава етническите сърби в четири общини оспориха избора на кметове от албански произход. 

 

Мисля, че премиерът на Косово няма да изтегли специалните сили, като част от политическо споразумение. Ако махнем тази опция, ни остават само две възможности - или KFOR ще се изтегли и ще има конфликт между граждани и полиция, или KFOR ще нареди на полицията да напусне Северно Косово и ситуацията ще създаде огромно напрежение.

Милица Ракич, политически анализатор

Косово и Сърбия се споразумяха за нормализиране на отношенията с помощта на Европейския съюз. Планът от 11 точки остава водещ в разговорите между лидерите на двете страни. Косовският премиер Албин Курти е готов да се срещне със сръбския президент Александър Вучич тази седмица.