Европа

Косово забрани влизането на автомобили със сръбски номера, напрежението по границата расте

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Правителството на Косово забрани влизането на автомобили със сръбски регистрационни номера, както и на камиони и стоки от Централна Сърбия. Това съобщи говорителят на косовското правителство Перпарим Криезиу, цитиран от БГНЕС.

"Властите решиха да засилят нивото на граничен контрол от съображения за сигурност. Като спешна стъпка беше решено да се забрани влизането в Косово на автомобили със сръбски регистрационни номера, докато ситуацията все още се анализира от силите за сигурност", заяви Криезиу, цитиран от „Косово онлайн“.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че решението е рубикон, след който ще бъде трудно да се върне към нормални отношения с правителството на Косово. Според него целта на забраната е да се "уморят от глад сърбите в Косово".

Новото напрежение е предизвикано от ареста на трима косовски полицаи, които според Белград са открити дълбоко в сръбска територия.

Тримата полицаи са обвинени, че са били там незаконно.

Петър Петкович, ръководител на службата на сръбското правителство за Косово, заяви, че косовските полицаи са били тежко въоръжени и оборудвани с GPS устройства, карти и друго оборудване.

Косовският министър-председател Албин Курти отговори с публикация в социалните мрежи, че тримата полицаи са изпълнявали служебните си задължения и са били арестувани от Сърбия на 300 метра НАВЪТРЕ в територията на Косово. В отговор на арестите Косово нареди на граничната полиция да спре всички камиони със сръбски номера и тези, които превозват сръбски стоки.

Часове по-рано имаше гневни протести заради ареста от косовската полиция на сърбин, обвинен в организиране на нападения срещу миротворци на НАТО по време на размириците миналия месец.

Оттогава войските на НАТО KFOR са в готовност за всеки инцидент, който би могъл да предизвика допълнително напрежение.