Европа

ЕС реши да наложи санкции на Косово, за да дисциплинира Курти

От Euronews България Euronews България
Albin Kurti Kosovo AP Снимка: АР

Европейският съюз е решил да предприеме наказателни мерки срещу Косово поради отказа на министър-председателя на Косово Албин Курти да сътрудничи. Това съобщи говорителят на ЕС Петер Стано в съгласие с 28-те държави членки, предава „Албениън Пост“.

"Ситуацията вчера доказа, че няма деескалация, тази извънредна ситуация трябва да отмине. Курти досега не е предприел стъпки и действия за деескалация. Той предложи 5 точки, но не разглежда основните елементи, които очакваме от него да разгледа спешно", заяви Петер Стано на пресконференция, предаде БГНЕС.

Той подчерта, че "ЕС е подготвил предложение с мерки с незабавно действие. Той е не е пристрастен и ние сме честни посредници".

"Държавите-членки подкрепиха поредица от действия. Това са политическите последици - преустановяване на срещите на високо равнище, а също и финансови мерки. Тези мерки са временни и с възможност за премахване в зависимост от стъпките, предприети от правителството на Курти", допълни Стано. 

"Искаме да помогнем на двете страни, независимо от техните подходи, все пак искаме консенсус, за да намерим европейско решение на ситуацията", твърди говорителят на ЕС.

"Това е процес, който вече е започнал. Най-вероятно до няколко седмици единствената международна дейност на Курти ще бъде участието в кръгли маси, организирани от европейски неправителствени организации, макар че и това ще бъде значително намалено", твърди за „Албениън пост“ дипломатически източник.

Очаква се една от първите стъпки на санкциите да бъде преразглеждането на помощта, която идва от програмите в предприсъединителният период към ЕС - мярка, която е изцяло в рамките на Охридското споразумение, постигнато на 18 март между Косово и Сърбия.

Успокояването на ситуацията в северната част на Косово, провеждането на нови местни избори и връщането към диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия са трите общи искания на организираната международна общност за излизане от кризата.

Ръководителят на косовската изпълнителна власт обяви, че е представил план от пет точки за намаляване на напрежението в северната част на страната: върховенство на закона там, изтегляне на групите, използващи насилие, съвместна оценка на сигурността от страна на косовската полиция, КФОР и ЕУЛЕКС, обявяване на предсрочни избори и връщане към диалога.