Европа

Президентът на Косово поиска съд за виновниците за последните размирици в страната

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тясно сътрудничество със западните партньори, изправяне пред съда на виновните за размириците в Северно Косово и запазване на суверенитета на страната. Това са приоритетите за Прищина, очертани от президента на страната Вьоса Османи. Във вторник тя разговаря със специалните пратеници на САЩ и ЕС – Габриел Ескобар и Мирослав Лайчак.

Според Османи изправянето пред съда на поддържаните от Белград престъпни групи в Северно Косово е единственият начин за устойчива и дългосрочна стабилност в региона. Премиерът Албин Курти също твърди, че престъпността в региона се дължи на "незаконни структури, трансформирани в престъпни банди, подкрепяни финансово и политически от Белград". Османи подчерта, че нови избори в северните косовски общини могат да бъдат организирани в съответствие с настоящата конституционна и правна рамка на Косово и подчерта, че трябва да се гарантира демократичното участие на гражданите, живеещи в четирите общини в Северно Косово – Звечан, Лепосавич, Зубин поток и Северна Митровица.

Размириците в Северно Косово започнаха в края на май, когато косовски сърби се опитаха да попречат на избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. Етническите сърби бойкотираха местните избори на 23 април като избирателната активност беше по-малко от 3,5 процента.