Европа

Пратениците на ЕС и САЩ призоваха за деескалация на напрежението в Косово

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Продължават опитите за овладяване на напрежението в Косово след сблъсъците от преди седмица.

Пратениците на Европейския съюз и Съединените щати призоваха Косово да деескалира ситуацията в северната част на страната след инцидентите с етнически сърби, при които бяха ранени 30 миротворци на НАТО и 50 цивилни.

Мирослав Лайчак, пратеник на Европейския съюз, и Габриел Ескобар, специален пратеник на САЩ по преговорите между Косово и Сърбия, пристигнаха в Прищина в понеделник и се срещнаха с министър-председателя Албин Курти. Те призоваха премиера да деескалира ситуацията в северната част на страната, да проведе нови избори там и да се съсредоточи върху възобновяването на диалога със Сърбия, подпомаган от ЕС.

Представихме предложения от името на международната общност, които съдържат три елемента. Първо, деескалация на ситуацията на място. Второ, бързи нови избори в северната част на страната. И трето, връщане към диалога и процеса на нормализация. Имахме дълга, честна и трудна дискусия с премиера по тези точки и това е всичко, което мога да кажа в момента, защото мисията ни току-що започна.

Мирослав Лайчак, пратеник на ЕС

За съжаление отново сме в Прищина, за да се занимаваме с управлението на кризата, вместо с нормализирането на отношенията, добави Лайчак.

Не съм виждал толкова голямо единство в трансатлантическата общност. Съединените щати, Европейският съюз, НАТО и почти всеки друг приятел на Косово отправиха едно и също идентично искане. Така че се надявам, че ще бъдем чути.

Габриел Ескобар, пратеник на САЩ

Етническата сръбска партия „Сръбска листа“, най-голямата в Косово, обяви днес, че ще участва в изборите в Северно Косово, но само когато са изпълнени две условия. Специалните сили на косовската полиция трябва да бъдат изтеглени от северната част на Косово, а второто - да се създаде Съюз на сръбските общини.

Сръбска листа бойкотира извънредните местни избори на 23 април в четири общини в Северно Косово и не признава новите кметове, тъй като само 3% от гласоподавателите са гласували в изборите.

При ожесточените сблъсъци с етническите сърби преди седмица бяха ранени 30 международни войници - 11 италианци и 19 унгарци. След като войниците бяха ранени, НАТО заяви, че ще изпрати допълнително 700 войници в Северно Косово. Около 500 членове на 65-та механизирана пехотна бригада на Турция ще съставляват по-голямата част от подкрепленията на НАТО, съобщи военният алианс.

Сърбия и нейната бивша провинция са в противоречие от десетилетия, като Белград отказва да признае декларацията за независимост на Косово от 2008 г.

Насилието в близост до общата им граница събуди страх от подновяване на конфликта в Косово от 1998-99 г., който отне живота на повече от 10 000 души и доведе до създаването на мироопазващата мисия KFOR.