Европа

Шолц и Макрон искат нови местни избори в Северно Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лидерите на Франция и Германия призоваха колегите си в Косово и Сърбия да се споразумеят за провеждането на нови общински избори в Северно Косово, надявайки се, че нов вот ще потуши етническото напрежение в този регион.

Федералният канцлер Олаф Шолц заяви, че е близо до постигане постоянно решение на дългогодишния конфликт между Сърбия и бившата й провинция Косово и трябва да бъде приложено.

 

Изисква се смелост от всички участници, защото те ще трябва да изиграят ролята на отговорни политици, за да гарантират деескалация. Това включва не само изисквания към другите, но и към себе си. Едно от най-трудните неща в политиката. Местните граждани трябва да могат и участват в изборите. Хората сами избират своите представители. Това включва и сръбската общност в Косово.

Олаф Шолц – канцлер на Германия 

Еманюел Макрон се изказа в същия дух, настоявайки, че двете страни трябва да изпълнят няколко ясни условия.

 

Нашите искания към двете замесени страни са прости – ангажимент на Косово е да организира нови избори в четирите общини, да се гарантира участие на сърбите в тези избори, и Косово да реши въпроса за асоциация на сръбските общини. Това са исканията, които поставихме с г-н Шолц.

Еманюел Макрон – президент на Франция 

Местните избори в Северно Косово през април, които бяха масово бойкотирани от етническите сърби, доведоха до избиране на кметове албанци и последващи протести от сръбското мнозинство.

Тази седмица сърби влязоха в сблъсъци с ръководените от НАТО мироопазващи сили КейФОР, при които пострадаха над 30 войници и повече от 50 демонстранти.