Европа

Силите на КФОР остават в готовност за ново напрежение в Косово

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Представителят на косовските сърби в северния косовски град Звечан - Горан Ракич заяви в четвъртък, че ръководените от НАТО сили на КФОР са разположили свои сили на пет места по улиците и в центъра, за да се предотврати влизането на специалните полицейски сили и инцидентите. Към момента ситуацията в района е спокойна. В сряда стотици сърби повториха на митинг искането си за изтегляне от Северно Косово на специалната полиция и на етническите албанци, които бяха избрани за кметове при местен вот, бойкотиран в огромната си част от сърбите.

Винаги, когато имаме някаква ситуация с косовските специални сили, изискваме присъствието на КФОР като неутрална мисия, като някой, който ще ни защити от тези репресии. За съжаление този балон, който беше надут, се спука онзи ден, когато членове на КФОР бяха там. Съжалявам, както и всеки друг гражданин, за това, което се случи с КФОР, но трябва да намерим причината за това. А причината е г-н Албин Курти, който освен всички предупреждения от страна на посланиците на Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ - да не прави тези неща, се изплю в лицето на международната общност.

Александър Арсениевич, представител на гражданската инициатива "Сръбско оцеляване"

Нарастващото напрежение подхранва опасенията от нова война, подобна на случилото се в Косово през 1998-99 г., когато повече от 10 000 души изгубиха живота си. От тогава насам, близо четвърт век КФОР следи за мира в северната част на страната.За да предотвратят евентуална ескалация, представители на Европейския съюз се срещнаха с министър-председателя на Косово Албин Курти в рамките на конференция в Братислава.